Нов правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация ще бъде гласуван на предстоящото заседание на местния парламент, предаде репортер на "Фокус“. Освен досега действащи утвърдени процедурни правила се предлага и по – детайлно уреждане на реда по който се приемат нормативни актове от Общинският съвет.

Предлагат се и нови хипотези, с които се уреждат възникнали в практиката казуси, за които е липсвало уредено правило в нормативният акт, както и такива които са продиктувани от промени в нормативните актове от по – висока степен.

В проекта се посочва, че размерът на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация за съответния месец.

Записано е, че при отсъствие на общински съветник от заседание на постоянна комисия, на която е член, от възнаграждението на общинския съветник ще се удържат 30%.

При отсъствие на общински съветник от заседание на общинския съвет, от възнаграждението на общинския съветник ще се удържат 40%. Тази санкция ще се прилага и когато общинският съветник не е гласувал по повече от 5 докладни записки включени в дневния ред на заседанието, с изключение на тези за които е заявил конфликт на интереси и поради това обстоятелство не следва да участва в гласуването им.

Санкциите за отсъствие от заседание на постоянна комисия и от заседание на общинския съвет няма да се прилагат, когато общинският съветник отсъства по уважителни причини, за които е уведомил писмено председателя на ОбС или причини от здравословен характер, удостоверени с болничен лист.

Председателят на Общинския съвет ще може да прилага по отношение на общинските съветници следните дисциплинарни мерки: Напомняне; Забележка; Порицание; Отнемане на думата; Отстраняване от заседание.