Общината в Кюстендил спестила 70 хил. лева от празника на града. Това съобщи по време на заседанието на Общинския съвет в Кюстендил кметът инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. По думите на кмета благодарение на спонсори и продадени покани са събрани 57 000 лева. 34 600 лева са приходите от търговски площи, отдадени по време на празничните дни. Министерство на културата е отпуснало 14 000 лева. 105 614 лева е общият размер на реализираните приходи. "Никога през годините не са събирани такива приходи за един празник“, коментира кметът.

Той отговори и на въпрос за идеята да се осигури атракционен автобус, който да превозва туристи от центъра на Кюстендил до лесопарк "Хисарлъка“. Проведени са разговори с местните транспортни фирми. Едната вече е предприела действия за закупуване на транспортното средство и предстои то да бъде доставено.

По отношение на "Езерата“ кметът посочи, че в момента се разработва проект за озеленяване и облагородяване на парка. За самите водни огледала ще се търсят средства, чрез които да се положи необходимата хидроизолация и те да влязат в експлоатация.

Стана ясно, че в районите на малките населени места ще бъдат монтирани фотокапани, чрез които ще се следи за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.