Бюджетът за 2024 година влезе като извънредна точка в дневния ред на заседанието на Общинския съвет в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Предложението беше направено от страна на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Бяха включени и още няколко докладни записки. Сред тях е и избор на нов управител на Общинското дружество "Хигия“.

Клетва положи нов общински съветник. Това е Христо Цуцумански. Той е от листата на "БСП за България“ и влиза на мястото на станалия зам.-кмет Бойко Клечков.

В началото на сесията бяха отправени редица питания и предложения от страна на общинските съветници. Те бяха свързани с паркирането покрай учебните заведения, автобусният транспорт, безопасността на движението, осветлението и водоснабдяването.

Беше повдигнат въпрос и за план-приема за предстоящата нова учебна година. Стана ясно, че е изготвена и стратегия от страна на Регионално управление на образованието – Кюстендил. В него се толерира конкретна целева стойност, поради която в Езиковата гимназия трябва да отпадне една паралелка. Кметът Огнян Атанасов даде отговор и посочи, че са посочени конкретни изисквания за провеждане на обучението в учебното заведение и повишаване на качеството на обучение. "Вярвам, че Езикова гимназия има бъдеще. Смятам, че там трябва да има три паралелки“, каза кметът. Той посочи, че от страна на общината е изготвено и съответното становище.

Кметът отговори и на въпрос, касаещ евентуално преместване на Началното училище в сградата на бившето Второ основно училище. Той посочи, че предстои ремонт на основната сграда на Основно училище "Професор Марин Дринов“. Поради тази причина в сградата на Основно училище "Даскал Димитри“ ще бъдат преместени учениците от ОУ "Проф. Марин Дринов“. След завършване на ремонта, при интерес от страна на Началното училище, може да се водят разговори за предоставянето на свободната страда на бившето Второ основно училище.

Съветниците приеха изготвения нов правилник за дейността на ОбС, измененията в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите.

Единодушно Общинският съвет гласува Евелина Николова да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на град Кюстендил". Тя е бронзов медалист от Олимпийските игри в Токио.

Беше приета и програмата за управление на Община Кюстендил до 2027 година. Към нея бяха добавени действия за ремонт на сградата на Професионалната гимназия по селско стопанство и общежитието към нея. Гласува се и стратегия за управление на общинската собственост 2023 – 2027 година.

Юлияна Анчева беше избрана за временно изпълняващ длъжността на управител на "Хигия“ ЕООД. Тя е с голям управленски опит. 13 години е била управител на Спортния тотализатор за област Кюстендил. Нейното назначаване е за срок от 6 месеца, след това ще бъде проведен конкурс.   

Съветниците гласуваха без дебати проекта за бюджет на Община Кюстендил за 2024 година, както и план-сметката за чистотата.