Общинският съвет в Кюстендил подкрепи предложението за промяна в действащата Наредба за определяне размера на местните данъци, предаде репортер на "Фокус“. 36 от съветниците гласуваха "За“, а 1 се въздържа.

"Внесохме това предложение, както го бяхме поели като ангажимент в предизборната кампания. Бяха направени разчети, че това може да се направи. Това ще облекчи хората с най-ниски доходи които бяха наказани с този висок данък миналата година“, коментира кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов. По думите му става въпрос с около 20 % намаление на данъка върху моторните превозни средства, които са с категория Евро 1 и Евро 2.

Облекчението ще засегне собствениците на около 4 443 автомобила. За този вид моторни превозни средства коефициентът за определяне на екологичния компонент на данъка за Евро 1 и Евро 2 се намалява на 1,10.

Според вносителите на предложението, по този начин ще се облекчи финансово онази част от населението на община Кюстендил, която има по-ниски доходи. Освен това се цели тази група хора да не бъде лишавана от ползването на лични автомобили заради невъзможност да плати определения данък.