С традиционната празнична света литургия, която се състоя в храма "Свети Георги“, започна 6 май за русенци. Малко по-късно стотици граждани се включиха и в официалната церемония, като положиха венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад "Александър Батенберг“.

Отбелязването на Деня на храбростта и българската армия започна с приемане на почетен караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като в ритуала участваха и офицери от военно формирование 42520 – Щръклево.

"Неслучайно отбелязваме поредицата празнични дни под мотото "Русе заедно“. С вяра в сърцата за доброто, което ни води напред, със спомена за личностите, живели тук по тези земи преди нас, и за постиженията, които са украсили и прославили не просто Русе, а и България, ние трябва да вървим напред с гордо вдигнати чела. Това е нашата мисия“, поздрави присъстващите кметът Пенчо Милков. Той подчерта, че в  годините назад е имало много битки и кръвопролития, но истинската битка човек води вътре в себе си, и пожела на русенци да я спечелят с вяра в сърцата и да намерят своя начин да прославят Русе и България. Милков благодари и за уважилите празника кмет и заместник-кмет на Гюргево Андриан Ангелеску и Мариян Дамян, като отбеляза, че празникът е общ за двата града.

Празнично слово произнесе и областният управител Драгомир Драганов, който заяви, че днешният ден е един от онези моменти, които ни зареждат с национална гордост и самочувствие и укрепват родолюбието ни.

Водещият на церемонията актьор Косьо Станев прочете и поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев, в който държавният глава изразява своята увереност, че русенци като достойни наследници на бележитите възрожденци, живели и творили в града, ще продължат традицията да бъдат добри посланици на новото, прогреса и напредъка в съвременния свят на предизвикателства.

Заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на загиналите за отечеството ни воини бяха отслужени от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, и свещеници от Русенската Света митрополия. Празнични маршове бяха изпълнени от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Официални гости на церемонията бяха председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, заместник областният управител Георги Георгиев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полк. Васил Петров, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Здравка Великова, Енчо Енчев, Димитър Недев, Никола Лазаров и Борислав Рачев, народни представители, общински съветници, граждани и гости на града.

Богатата програма през днешния празничен ден продължи с арт хепънинг на учениците от Националното училище по изкуствата, които изпълниха произведения на пл. "Хан Крум“ до статуята на Цигуларчето. За русенските деца бе организирана безплатна постановка на открито по ул. "Александровска“ от Държавен куклен театър-Русе.

През целия ден входът за експозициите в Регионалния исторически музей, Екомузея и Художествената галерия ще бъде свободен, а в Библиотеката можеше да бъде открит портрет на Русе, заключен в пощенски картички. На различни локации гражданите можаха да се научат да вият Гергьовски венци, да се включат в хоротека на площада пред Съдебната палата или да се насладят на таланта Вокална група "Слънце“. По ул. "Александровска“ русенци видяха анимация на кокили, акробатично шоу, както и професионално фотозаснемане от русенски фотографи.

В късния следобед Младежкият парламент към Общински младежки дом е подготвил вълнуващо "Търсене на русенски съкровища“, а безплатни туристически разходки ще бъдат проведени от професионалните гидове на Ruse Summer Tour. За любителите на екстремните спортове са предвидени скокове с бънджи от Гредовия мост.

Поредицата от събития ще завърши с голям концерт на група D2 с участието на Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо и празнична заря. Участието в празника на Русе на популярната група ще започне в 20 ч. на сцената пред сградата на Община Русе.

За да се включат възможно най-много хора в събитията, Община Русе е осигурила и безплатен превоз по всички общински линии от градския транспорт.