От 18 май до 5 юни 2024г. фондация "ДЕН ГРИ" ще се представи в Художествена галерия Русе фотоизложбата "Артисти за деца“.

Това е разширена изложба комбинираща фотоси от пътуващата изложба "Далеч от Африка“, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда "Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на "аудиовизуалното изкуство и фотографията“ и изложбата "Артисти за деца“ открита миналата година в Смолян на фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

Фотографиите отразяват дейности по програмата "Артисти за деца“, която е уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна като въвлича артисти и деца в риск в творчески обучения и приказни театрални фестивали реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка.

Двете фотоизложбите са финансирани в две поредни години от Национален Фонд "Култура“ по програма "Социално ангажирани изкуства“.

Програмата "Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 - 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били въвлечени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Специално участие в програмата имат артисти от град Русе: Росица Миновска-Деведжиева, Илия Девджиев, Мартин Маринов, Деница Дончева

05 юни 2024 от 18.00ч.

В деня на закриване на изложбата ще се проведе среща разговор с Елена Панайотова, която ще представи книгата си "Приложен театър: Теория и практики от България до Африка“, която обединява теоретично изследване за появата на т.н. "приложен театър“ в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишенопит на екипа от български артисти по програмата "Артисти за деца".