Днес в Канев център на Русенския университет беше организиран международен обяд, на който бяха представени ястия от националната кухня на участниците в Осмата международна Еразъм+ седмица. На форума в Русенската Алма Матер гостуват международни партньори по програма Еразъм+ от 11 партньорски университета в 8 държави: Албания, Алжир, Йордания, Косово, Мексико, Молдова, Румъния и Словакия.

Събитието в неформална обстановка откри ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов, който поздрави участниците и прикани гостите да опитат специалитетите на различните страни.

"Вярвам, че колегите са ви показали както Русенския университет, така и град Русе, и съм уверен, че са направили всичко възможно да бъде престоя ви приятен и ползотворен.“, обърна се ректорът към международните партньори по програма Еразъм+.

Участниците показаха ястия, характерни за техните държави. Гостите на събитието имаха възможност да опитат: молдовски бонбони и традиционно шампанско и вино, фурми от Йордания, традиционен хляб с билки и подправки, хумус, сладки и други.

Домакините от своя страна представиха баница, пита, сарми, сирене, кашкавал и други български ястия.

В интеркултурния обяд участваха и културни клубове на Русенския университет. За доброто настроение на гостите се погрижиха танцов състав "Хармония“ и певческа фолклорна формация; клуб по спортни танци "Настроение“; Зумба и гимнастика. В програмата с песни и танци се включиха още студенти от Китай и Виетнам.

Осмата международна Еразъм+ седмица се провежда в периода 13 -17 май 2024 г. в университета. В последния ден от седмицата (17.05.2024) на всички участници в седмицата ще бъдат връчени сертификати по време на разходка с корабче по река Дунав.

Русенският университет е един от първите университети в България, които организират Еразъм седмица за своите партньори - от 2014 г. насам. Събитието привлича интереса на многобройни участници от партньорски институции от и извън ЕС, като укрепва сътрудничеството и създава дълготрайни приятелства. Неслучайно, броят на Еразъм студентите, които идват в университета за един или два семестъра на обучение, нараства с всяка изминала година.