Администрацията на район "Централен" трябва да подготви до края на септември проектите за транспортната схема и паркирането в района на пешеходната част на улица "Христо Г. Данов". Обявяването на участъка от кръстовището с ул. "Бетовен" до бул. "Руски" за зона без автомобили беше прието с 31 гласа "за", 9 "против" и 10 "въздържал се", предава Plovdiv24.bg.

До 30 септември кметството трябва да подготви проект за транспортно-комуникационно обслужване, както и регламент за паркиране на живущите и за зареждане на търговските обекти.

"Общински съвет подкрепи една от трайните политики на община Пловдив за развитие на зелената система и пешеходните зони, за което аз лично благодаря на всички за живия дебат. Радостен съм, че развитието на Пловдив в последните 100 години показва, че това е дългосрочна тенденция и тя трябва да продължи" - коментира в кулоарите на местния парламент районният кмет Георги Стаменов.

Надявам се до два месеца цялата документация да бъде окомплектована, да се направят всички проекти и наредби, след което ще се внесе за гласуване в Общинския съвет. 

Стаменов съобщи, че е поел личен ангажимент към живущите в зоната да станат част от екипа, който ще подготвя правилата за достъп, за да се гарантират в бъдеще техните права.

Прогнозира, че, ако няма административни проблеми, около 15 септември се очаква да се появи поредната пешеходна зона в Пловдив.