Предложението за превръщане на улица "Христо Г. Данов" в пешеходна в участъка от кръстовището с ул. "Бетовен" до бул. "Руски" от сериозна тема се превърна в опит за омаловажаване на казуса и претупване на дискусията. Стигна се дори до там съветници да си разменят многозначителни реплики, някои от които граничат с обида. В крайна сметка мнозинството прие предложението с 31 гласа "за", 9 "против" и 10 "въздържал се", предава Plovdiv24.bg.

Както е известно, на днешната сесия на пловдивския общински съвет се обсъжда предложението на кмета на район "Централен" Георги Стаменов за ограничаване на автомобилния поток във въпросната отсечка. Точката беше включена като последна в дневния ред, но поради важността на темата и заради присъствието на живущи в района, беше изтеглена напред. Гражданите изказват опасения от поставянето на каруцата пред коня. 

"РК на САБ и КАБ са солидарни с притесненията на гражданите. В ОУП не се предвижда "Хр. Г. Данов" да е пешеходна, ще се засегне движението и по съседните улици "д-р Генадиев" и "Ал. Екзарх", както и достъпът до Младоженския дом. Предложението не е плод на задълбочено проучване, а моментно хрумване на администрацията. Пловдив не е музей на открито, а жив град и това налага комплексно решаване на проблемите. Обявяваме се за споделено ползване на улицата с приоритетно пешеходно движение. Кметът да предприеме необходимите действия, включително съгласуване с НИНКН, на проекта" - каза арх. Костадин Палазов от групата на "БСП за България". Припомни, че ОУП не предвижда тази част на улицата да бъде пешеходна.

Веселина Александрова подчерта, че категоричната политика на групата на ПП-ДБ е да се обособяват повече пешеходни зони в центъра, но обърна внимание, че не е в компетенциите на ОбС да взима решение коя улица да е пешеходно. В конкретния случай има смесване на изпълнителната и законодателната власт.

"Тестваме общественото мнение чрез ОбС, а това уронва престижа на ОбС. Управлението на пътищата е работа на изпълнителната власт. Дори да приемем, че искате да тествате общественото мнение, трябва да имаме проект пред себе си. Не може изпълнителната власт да ползва законодателната като изтривалка" - заяви Александрова.

От ПП-ДБ предлагат да се възложи на кмета на р-н "Централен" първо да се изготви проект за пешеходна зона в участъка и да предприеме законовите процедури за осигуряване на достъп за автомобили, съгласно наредбите. 

Йордан Илиев от ГЕРБ заяви, че е втрещен от позицията на "зелените" съветници, които винаги са се обявявали за повече зелени площи в Пловдив и разширяване на пешеходните зони. Обяви, че предложението на кмета на "Централен" е с цел "тестване мнението на гражданите". Думите отприщиха поредица от реплики и дуплики, с откровен уклон към изместване на темата. 

"Нашата група сме твърдо "за" пешеходни зони, казахме го и на кмета. Но това е ваша работа и ваша отговорност (б.а. - на администрацията). Ако вие ще трябва да издадете тази заповед, ще дойдем лично да ви държим ръката да я подпишете, но ние сме за спазване на правилата - първо проект, после обсъждане в Общинския съвет" - реагира Веселина Александрова. Йордан Илиев се опита елегантно да излезе от ситуацията с думите: "Винаги е приятно, когато красива жена ти държи ръката".

Вместо да се успокои, в резултат ситуацията ескалира в словесна война, която беше прекратена от изказване на кмета Костадин Димитров. Той смята, че ясно трябва да се заяви позицията за увеличаване на пешеходните зони и посочи като пример практиката, че колкото повече се разширяват пътищата, толкова повече автомобили се появяват. 

Цялата дискусия може да гледате в прикаченото видео!