Читател потърси Plovdiv24.bg във връзка с евентуалното превръщане на част от улица "Христо Г. Данов" в пешеходна. Публикуваме сигнала му с редакторска намеса:

"Здравейте, Уважаема редакция,

Моля за Вашето съдействия като отговорна медия, която в годините се е доказала като коректив на действията и бездействията на администрацията на Пловдив и като обществен посредник между гражданите и правниците на града. Преди Нова година публикувахте два много интересни материала, касаещи пряко качеството на живот на жителите на район "Централен". Единият беше интервю с кмета на района – г-н Стаменов, в което той изложи визията си за развитие на района, а вторият за статистиката за броя и прираста на живущите по райони в Пловдив.

Относно първата статия, г-н Стаменов заяви "идея“, част от ул. "Христо Г. Данов" да стане пешеходна. Аргументите за това са два, да се разхождали хората, които идвали да видят парка и да се развиел бизнесът, по подобие на "Капана“. Вследствие на това интервю жителите в района организираха незабавен протест срещу тази "идея“, с много по-обосновани аргументи в против. В следствие на протеста от района, публикуваха включително и чрез Вас, изявление, че това е "идея“, че все още не са предприети официални действия по реализирането й, че щяло евентуално да има публично обсъждане.

Към днешна дата обаче е видно, че нивото на паважа е на нивото на тротоарите, което е много странно и е индикация, че нещо вече е решено, без затова да е измината официалната процедура. Всички в района сме силно притеснени и имаме апел към Вашата медия, да зададете официално въпроси към, г-н Стаменов и да публикувате отговорите му, за да станат достояние до всички, за да решим какви ще са последващите ни действия.

Основните аргументи за екзотичността на тази "идея“ са следните:

Малко са идеите, които човек може да тества, преди да ги реализира. С извършвания ремонт движението по тази отсечка така или иначе се ограничи. Вследствие на горното, изход от натовареното района може да се осъществи само през улица "Бетовен" и малкото кръстовище с бул. "Шести септември".

За да не се прекъсва потока към "Опълченска", максимумът на коли, които се събират за изчакване на кръстовището, е 6 броя. Вследствие на това се образуват брутални задръствания, като времето за излизане от зоната е между 20-25 мин. Прилагаме клип и снимка за горното.

Другото излизане е през пожарната, през улица "Преслав" към бул. "Руски". Там задръстването стига от бул."Руски" до пожарната. Като опашката е плътна пред училището, което е невероятен проблем за сигурността на пресичащите деца. Какво ще се случи, когато пожарните трябва да потеглят по сигнал.

Как може линейка, пожарна или полиция да премине относително бързо, като влязат в този своеобразен капан, особено по "Бетовен" и околните улици, които са еднопосочни. На кръстовището на "Свети Климент" и "Софроний Врачански" редовно стават ПТП-та. Не може ли да се излезе през Христо "Г. Данов", на практика целият район остава непроходим.

Пловдив е единственият осъден град за мръсен въздух. Задръстванията задължително ще влошат допълнително този проблем. Детските площадки са по протежение и в непосредствена близост на "Бетовен". Децата ще играят на 10 метра от задръстването и ще дишат всички отровни изгорели газове. Въздухът межди 16,30 и 19 часа, както и събота и неделя, когато се предполага, че площадките са най-пълни, смърди и не се трае. А как се пресича в тази плътна колона е отделен въпрос.

Нека г-н Стаменов не ни разбира грешно. Паркът, който стана изцяло с неговото усърдие, е страхотен и ще се ползва с удоволствие от всички. И живущи и гости. Обемът на платното се стесни и се изградиха достатъчно широки тротоари, които да обезпечат безпрепятствената разходка на всеки, който реши да мине от там. Децата играят в парка и на площадките, а не на пътя. Пред музея се изгради достатъчно широка зона, която да приеме поток от посетители, които е засилен само събота и неделя, и то без зимните и летните месеци от годината".

Очаквайте и позицията на кмета на "Централен".