Пловдивски общественици предлагат първата градска градина в България, позната като Дондуковата градина, да се казва "Иван Вазов". Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обяви в интервю за Plovdiv24.bg, че подкрепя идеята и разкри как се е зародила. 

"Когато говорим за Патриарха на българската литература, няма как да не приема и не подкрепя такава идея. Може би провокирани от факта, че вече паметникът, бюстът на Вазов вече е видим и ще ни посреща в първата градска градина. Може би провокирани от факта, че точно в тази зона той е живял и творил. По-скоро провокирани от чиста българщина, от словото, от историческите факти и литературата, която ни е оставил и с която ние се гордеем като общество, поражда тази идея. Единствено само мога да подкрепя, защото какво сме ние като нация, ако не помним историята, ако не уважаваме нашите будители и хората които са създали съвременна България?" - каза Стаменов.

На оградата на кметството на район "Централен" е поставена паметна плоча с лика на Иван Вазов. Тя ще бъде поддържана и занапред. С помощта на директора на Историческия музей и на граждани е открита автентичната каменна плоча, която е била в сградата, в която той е живял. Предстои тя да бъде реставрирана и да се обследва точното място, за да може също да ситуира. 

"В най-скоро време ще предложа на Общински съвет решение за преименуване на първата градска градина в нашия град с името "Иван Вазов". Все повече пловдивчани, минавайки покрай нея, й казват "Вазовата градина" и е добре съветниците, които представляват всеки един от нас, да дадат своето становище и решение, за да може да продължим да развиваме града" - коментира Стаменов.

Администрацията на "Централен" подготвя съвместна инициатива с Историческия музей, Държавния архив и Народната библиотека за откриването на реконструирания парк. 

"Подготвяме изложба за цялата зона около градската градина - как се е развивала във времето, коя сграда с какво предназначение е била, как е изглеждала в автентичен вид, как изглежда сега. Говоря за цялото каре между "Бетовен", "Христо Г. Данов" и "Шести септември". Със сигурност пловдивчани ще видят много любопитни факти и ще осъзнаем колко много се е променил нашият град в последния век и колко много е съхранил пак в същия този период" - обясни кметът.

Откриващото събитие се очаква да се случи в първите топли дни на месец април.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!