Официално променят името на първата градска градина след Освобождението с името “Иван Вазов". Става въпрос за така наречената Дондукова градина, която се намира до кметството на “Централен", Природонаучния музей и Дома на младоженците. 

Кметът на района Георги Стаменов е изпратил официално писмо до кмета на Пловдив Костадин Димитров, с което иска предложението му да бъде разгледано на сесия на Общинския съвет. В сайта на общината е публикувано неговото искане, видя Plovdiv24.bg. То трябва да стои на официалната интернет страница един месец, през което време гражданите ще имат възможност за допълнителни мнения и предложения.

Всъщност пловдивчани много бъркат името “Градската градина", което всъщност носи Дондуковата. Доста често те под “градската градина" имат предвид градината “Цар Симеон", която се намира до централна поща и Военния клуб на пл. “Централен".

Трябва да се има предвид, че към настоящия момент няма налична документация, която да удостоверява, че градината от създаването си до днес е носила официално наименование, освен общото "Градска градина“. Единственият официален документ, в който се споменава градината е решение на Министерство на културата от 1992 година, обнародвано в ДВ, бр. 41, стр.3 /1992, с което Градската градина е обявена за паметник на градинското и парковото изкуство. Тя е не само първата градина в Пловдив след Освобождението, а и в страната.

Причините, които кметът Стаменов изтъква за искане за промяна на името на патриарха на българската литература Иван Вазов, са свързани с факта, че градината е важна по отношение на работата на писателя:

Иван Вазов идва в Пловдив за пръв път през 1867 година, когато е записан да учи в Епархийското класно училище, днес Хуманитарна гимназия "Св .Св. Кирил и Методий“. По това време там главен учител е Йоаким Груев, който го утвърждава като първата в българските земи гимназия за подготовка на учители и свещеници. 

Освобождението на България през 1878 година поставя началото на нов етап в живота на Иван Вазов. Навършил 30 години, през 1880-а той се установява отново в Пловдив, където се включва активно в политическия и обществения живот. Следващите 6 години в Града на тепетата са най-силният му творчески период. В къщата, в която живее на ул. “Бетовен“, се раждат "Епопея на забравените“, "Чичовци“, "Немили-недраги“ и още десетки от най-значимите му произведения. Къщата му се превръща в средище на духовния елит в града. По това време Пловдив преживява златните години на столичен град на Източна Румелия.

В същия период, непосредствено до градината, в къщата на Драган Манчов, днес – кметството на район "Централен“, Иван Вазов списва заедно с Константин Величков едни от най-важните печатни издания за времето си - вестник "Народний глас“, списанията "Наука“ и “Зора“. Председател е и на Пловдивското научно книжовно дружество. Участва активно в живота и на пловдивския театър.

Престоят на Иван Вазов в Пловдив завършва през 1886 г. Но признателната пловдивска общественост в годините след неговото заминаване пази спомена за знаковото му присъствие в културния и обществения живот на пловдивчани. През 1904 г. новооснованото читалище в махалата под Трихълмието приема името "Иван Вазов“.

За честването на 50-годишния му творчески юбилей през 1920 година улица "Станционна“ е преименувана на "Иван Вазов". Поетът става и почетен гражданин на Пловдив.

През 1929 година на къщата на поета на ул. “Бетовен“ е поставена възпоменателна плоча, взето е решение от Общинския съвет за създаването на къща музей на мястото. То не се реализира, защото къщата е разрушена от нейните собственици.

Историческите данни за градината сочат, че нейното изграждане започва през 1878г. с указ на генерал-губернатора на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. През 1880г. с нейното озеленяване и благоустрояване се заема известният швейцарец Люсиен Шевалас, за да се изпълнят основните цели и функциите й като първа градска градина в Пловдив с обществено значение. 

Още в следосвобожденските години Градската градина става любимо място не само на пловдивчани, а и на редица бележити общественици, които по това време пребивават в града, за да създават съвременния облик на Пловдив.

На 19 април от 19:30 часа предстои да бъде и официалното откриване на новоремонтираната и обновена градина.