С богата програма, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд Пловдив от 19 до 21 април ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив.

Церемонията по откриването ще се състои на 19 април от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. "Христо Г. Данов". Нейната пълна реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на районния кмет на "Централен" Георги Стаменов. Той и кметът на града Костадин Димитров ще прережат лентата на едно от любимите места на пловдивчани. Поканени на събитието са представители на различни регионални и национални институции, също и всички граждани на Пловдив.

След официалната част организаторите от районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив ще подарят на пловдивчани и гостите на града специален концерт с изпълнения на популярни теми от репертоара на операта. Солисти ще са Алпер Юнлютюрк, Август Методиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър. На рояла е Цветомира Цонева. Ще чуем и любимата цигулка на пловдивската публика от ръцете на концертмайстора на операта Мичо Димитров. Сценичен фон на вечерното откриване ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата "Квартал 178. Старият център на Пловдив", посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека "Иван Вазов" и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт "Старинен Пловдив" организират и в двата дни пешеходна обиколка "Преоткрити градски пространства", в който екскурзоводите Драган Тенов и Вангел Илиев ще покажат многопластовата история на града. Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица "Христо Г. Данов" до емблематични места в Стария град.

В събота, 20 април, от 11,30 часа ще се състои и първият ритуал по сключване на брак, който е изнесен изцяло на специална сцена в градината. Освен близките на двойката пловдивчани Георги Джугалов и Христина Христова, свидетели на сватбата ще са и всички посетители и участници в събитията от празничната програма. Вдъхновени от обновеното място в центъра на града още две двойки са предпочели да бъдат бракосъчетани там, но в неделя, съответно от 11 и 11,30 часа.

Децата и техните семейства могат да се включат в съботния ден от 10 до 14 часа в детския празник "Вълшебната приказка детство". Всеки може да дойде маскиран като любим приказен герой. В партньорската програма на читалищата "Шалом Алейхем-1945", "Алеко Константинов-1954", "Димитър Благоев-2008", "Христо Г.Данов-1904", "Иван Вазов-1904", "П.Р.Славейков-1908", Български червен кръст и сдружение "Децата на България – развитие и бъдеще" малчуганите могат да се включат в театрални игри, забавни викторини и състезания. В малки работилници - ателиета децата ще рисуват и ще познават приказки. От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз формация pLoveIt Jazz Quintet.

Вечерта продължава с празничното настроение от Биг Бенд Пловдив с начало 18 часа.

Неделната програма на 21 април започва от обяд с Hot Club de Plovdiv, които ще забавляват посетителите с концерт в стил Gipsy Jazz. Изкушените от танците пък могат да получат уроци по суинг от 16.30 часа от професионалистите на школата Rhythm RACCOONS.

Трибют с песните на Тодор Колев е финалът на откриващия уикенд на Първата градска градина. Той започва от 19 часа в изпълнение на Нико Тончев и формация.

През целия уикенд ще могат да се играят семейни настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.