Малко известният факт, че Дондуковата градина, всъщност носи административното име Градска градина, което предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Потребителите свързват това име с друга емблематична градина в Пловдив, а именно централен парк "Цар Симеонова градина".

Кметът на район "Централен" разказа подробности относно наименованието на ново ремонтирания парк пред репортер на Plovdiv24.bg.

"Градската градина никога не е имала наименование Дондукова градина. Административно винаги е била "Градска градина Пловдив", дори в държавния вестник от 1992 година с който е била обнародвана заповедта за даването й на статут "Паметник на градинско-парковото изкуство" е описана, като "Градска градина" с координати ул."Генерал Заимов", ул."Бетовен" и бул."Шести Септември".

Наименованието "Дондукова градина" е народно останало във времето. Случва се  поради факта, че след Освобождението в съвременната българска държава, когато сме били и столица на държавата, тя е била първата градска градина.

По това време Княз Александър Дондуков се е разпореждал в Пловдив и той е наредил на екипа си да я нарекат по този начин.

Търсихме в националния архив, историческия музей или в библиотеката дали има административен акт за наименованeто и като "Дондукова градина', но не открихме. Намерихме само едно старо решение на Общинския съвет в Пловдив от 19 век, където се позволява преименуване на ул."Бетовен" на улица "Иван Вазов". Причината е, че къщата на Иван Вазов е била на ул."Бетовен" 3, когато е живял в Пловдив. През това време той е работил в издателство "Народен глас", което се е намирало на ул."Христо Г. Данов", където пък сега е администрацията на район "Централен". Това са части от историята, които не много пловдивчани знаят, а пък са адски любопитни.", сподели Стаменов.

Припомняме, че официалното откриване на Първата градска градина ще бъде на 19 април от 19:30 часа. 

"За откриващото събитие сме подготвели кратката изложба свързана с развитието на цялата зона. "Квартал 178" - това е първия номер, който Шнитер е дал на тази зона, когато е правил първия градоустройствен план на Пловдив.

Интересно е, че планът е бил изрисуван на земята и е бил зад сградата на Община Пловдив, която по това време се е помещавала в сградата на днешния Природонаучен музей."

Припомняме, че ремонтът на най-стария пловдивски парк започна през април 2023 година, а срокът му за изпълнение бе една година.

Средствата, осигурени за реконструкция, озеленяване и благоустройство, възлизат на общо 4.5 милиона лева.