Пловдивски общественици предлагат първата градска градина в България, позната като Дондуковата градина, да се казва "Иван Вазов". Кметът на район "Централен" Георги Стаменов одобрява идеята. След реконструкцията на парка е открит и се вижда и бюст паметникът на Патриарха на българската литература. 

Инициативата градината да носи името "Иван Вазов" се подкрепя от дългогодишния директор на Държавен архив - Пловдив Недялка Петрова. В интервю за "Фокус" тя припомни, че 5 години от живота на Патриарха на българската литература са свързани с Пловдив. Между 1880 и 1885 година в града се издава вестник "Народний глас" и списание "Наука" и Вазов е в центъра на всичко това. 

"В Държавния архив, във фонда на Недко Каблешков се пазят документи от 1920 г., когато градът е чествал неговата 80-годишнина. Уникални кадри. Целият град се е стекъл да го поздрави" - разказа историкът.

Петрова смята, че е нормално една от градините в Пловдив да носи името на Иван Вазов. А защо точно Градската градина? 

"По няколко причини. Тук отсреща са се списвали списанието и вестникът. На сегашната улица "Бетовен" е домът, в който той е живял. Имаме снимки на терасата и хората долу как го поздравяват" - аргументира се тя.

Припомня, че в парка е имало беседка, в която Вазов се е събирал със своите съмишленици. 

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!