Един от ключовите проекти, които ще стартираме в средата на април, е да започне събирането на информация за всички инвестиционни намерения за строителство на едно място. Крайната фаза на този проект е да се визуализират всички намерения за строителство преди да са получили разрешение за строеж. Това написа в профила си във фейсбук столичният кмет Васил Терзиев.

Така гражданите ще виждат какво се планира да се строи в техния район, какви са следващите стъпки, кога са обществените обсъждания. Това ще даде възможност на всички заинтересовани страни за реакция и промени, които да се договорят и ще се избегнат много от проблемите, с които се сблъскваме днес.

"Има много части на града, които са хубави и почти всички могат да бъдат опазени. Има и такива обаче, например "Кръстова вада“ и "Малинова долина“, които е доста по-трудно да бъдат поправени. Там предстоят много битки, за да успеем да направим качествена инфраструктура. Не само улици, тротоари, но и места за отдих, детски градини и училища. Не е толкова лесно да се компенсират недъзите на планирането, когато такова просто е отсъствало и е оставен частният инвеститорски интерес да движи развитието квартала. Сега на нас ни се налага да търсим решения на това", пише още градоначалникът.

Предстои да се премине към едно по-цялостно планиране на територията, планиране, което съобразява какво ще се строи, заедно със социалната и транспортна инфраструктура.

"Работим активно за електронното разрешително за строеж и за това да внесем прозрачност за инвестиционни намерения на много по-ранен етап, работим и по предложения за законодателни промени. Центърът на София трябва да бъде добре поддържан, да обновим старите сгради и опазим културното ни наследство, да почистим графитите, да опазим зеленината", изброява набелязаните промени Терзиев.

Фокусът е върху качеството и подготовката за следващата година, заложени са повече средства за проектиране в повече райони на София.

През 2024 г. ще се ремонтират 19 сгради за детски градини и ясли, и 20 за общински училища, ще се построят 41 нови детски градини със 160 нови групи за 3200 деца и 8 детски ясли за 36 групи и 600 деца.

"Нашата цел е проектиране и отчуждаване на терени за детски градини и ясли, но трябва да решаваме и един друг огромен проблем - намирането на педагози и медицински лица. Трябва да се регламентират детските центрове и забавачници, за да се реализират повече алтернативни типове детска грижа в офиси на компании и други площи, които попадат в рамка, която ще гарантира, че децата ще получат необходимата грижа и образование", уточнява кметът.

"Бюджетът на София за 2024 е консервативен. Ще продължим много от проектите, които са били заложени в капиталовата програма от предишни години. Надграждаме с първи стъпки, които показват нашата посока - граждански бюджети, повече средства за детски градини и училища, повече средства за спорт, повече средства за култура. Когато имаш много заварени проекти, които трябва да завършиш, фокусът ни пада върху това да бъдат реализирани и да бъде с необходимото качество. Работим върху вдигане на приходната част, без да увеличаваме данъците", пише в заключение Васил Терзиев.