Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа" излязоха на протест пред Столична община с искания за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор "Детско и училищно здравеопазване", предаде репортер на "Фокус". Те излязоха на улица "Московска" с плакати в ръце на които пишеше: "Ние се грижим за вашите деца", "Докога медицинските специалисти, работещи в ДУЗ, ще бъдем пренебрегвани" и "Искаме парите си". 

Както е известно, двете федерации настояват за актуализиране на основните заплати в системата на ДУЗ и увеличението им от 1350 на 1890 лева. Другите искания са за увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лева годишно и за ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.

Припомняме, че на 25 март кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът по финанси и здравеопазване в Столична община Иван Василев казаха, че ако бюджетът бъде гласуван, възнаграждението на специалист в сектор "Детско и училищно здравеопазване“ ще стане 1 450 лв. от 1 април. Това се случи след срещата с Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа“. Срещата се проведе на "Московска" 33.