Очаквахме по-смели действия от ПП-ДБ-СС за бюджета, в предложения вид няма да го подкрепим на сесията утре. Това заяви лидерът на БСП-София и на групата на МК "БСП за България" в СОС Иван Таков

"Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са основните наши приоритети в доклада ни за Бюджет 2024 на Столична община.

Във връзка с необходимостта Столична община да може да провежда адекватна жилищна политика и с цел преодоляване на недостига на общински жилища, както и необходимостта от ремонт на съществуващите такива, предлагаме да се предвидят допълнително средства в размер на 18 млн. лева. 

В изпълнение на ангажимента ни за подобряване на здравните грижи и здравната инфраструктура, както и финансовото укрепване на общинските болнични и доболнични заведения и с цел гарантиране на предоставяне от тях на качествена и достъпна здравна услуга, предлагаме увеличаване на средствата за дейност "Здравеопазване" с 16,2 млн. лв. За вътрешнокварталната инфраструктура, изграждане на спортни и детски площадки, обособяване и строителство на паркинги, включително рехабилитация и основен ремонт на релсов път и контактно-кабелна мрежа предлагаме да бъдат предвидени допълнително средства в размер на 15.4 млн. лв., а за запазване на зелените площи и паркове в Столична община предлагаме увеличаване на средствата, предвидени за отчуждаване/придобиване на земя с 10 млн. лева", добави Иван Таков.

Според него предложеният бюджет на Столична община тази година от кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС не дава яснота за политиките, които те смятат да провеждат и да отстояват през настоящата година. 

"Очаквахме много по-смели действия, които да бъдат отразени в него. Това, което виждаме, е добре познатият ни бюджет на ГЕРБ с малко разместване в някои от позициите. В този вид ние няма да го подкрепим на сесията утре. Разбираме, че това е първият бюджет, който най-многобройната политическа група в СОС, кметът и администрацията правят, но именно затова очаквахме доста по-смели ходове от тях. В нашия доклад с алтернативен бюджет, който предлагаме да бъде подкрепен на сесията утре, показахме, че приходите в предложения ни от кмета и ПП-ДБ-СС бюджет са подценени. Успяхме да извадим около 72 милиона лева повече от данъчните и неданъчни приходи на Столична община. И ги разпределихме по начин, който е изключително важен и би бил полезен за града, според нас", коментира Таков.

Иван Таков заяви, че проблемът с общинските жилища е един от най-големите на Столична община. 

"От години го адресираме към управляващите от ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова, но досега те така и не намираха решение. Дори не направиха усилие в тази посока, въпреки че говореха за изпълнение на някаква жилищна политика. Резултатът от говоренето на ГЕРБ е съвсем ясен - в момента общинските жилища в София са около 6000 при 120 000 през 1990 година", коментира той. 

"За нас, общинските съветници от Местна коалиция "БСП за България", един от основните приоритети е Столична община да има собствена жилищна политика.Такава, каквато има всяка една сериозна европейска столица. Можем да защитим тази наша позиция с един пример. В Столичния градски транспорт има недостиг на шофьори. Причината - заплатите са ниски, условията на труд са лоши, наемите в София са високи, няма места в детските градини. Единствено повишението на заплатите на шофьорите в градския транспорт няма да реши този проблем. 

Трябва да подобрим условията на труд. Да им предложим общински жилища с поносим наем, който да е напълно достъпен за заплащането, което получават. Да гарантираме места за децата им в яслите и детските градини. Примерът ни е с шофьорите в градския транспорт, но се отнася за всички други професии, които осигуряват жизненоважните функции на града ни. Ако осигурим всичко това, ще направим тези професии привлекателни и ще решим проблема с недостига на специалисти в различните сектори. Това ще позволи градът ни да се развива нормално. В противен случай - всичко затъва", каза Таков.

Лидерът на столичните социалисти добави, че 10-те милиона лева за изкупуване на земя и запазване на зелената система в града са крайно недостатъчни, тъй като проблемът е голям и от години е неглижиран, но е време да му бъде отделено внимание и да започнат реални действия по справянето с него. 

"За общинските болници и поликлиники сме отделили 16,2 милиона лева. С тях поне ще започнем да подобряваме хигиенните и санитарни условия в общинските здравни заведения. Почти навсякъде са нужни сериозни ремонти. Предлагаме също 12 милиона за ваучери за храна за общинската администрация и за общинските предприятия, тъй като заплатите на работещите там не са никак високи. Нашите предложения са разумни. Ако колегите от общинския съвет ги приемат, градът и софиянци ще имат полза от това", заяви Таков.

Председателят на групата на Местна коалиция "БСП за България" отбеляза, че в един бюджет никога няма достатъчно пари за всичко. 

"Има обаче от къде да бъдат взети средства, за да бъдат насочени за подобряване на живота на хората в града. За пример можем да дадем, че от капиталовата програма всяка година остават по 200-300 милиона, които не се изразходват и се прехвърлят за следващата. В момента не виждаме да се организират процедури за всичките ангажименти, които са поети от кмета и ПП-ДБ-СС в капиталовата програма, а вече сме март. В нея има големи инфраструктурни обекти, а стойността й е над 600 милиона лева. Нашето притеснение е, че в края на тази година отново ще бъде отчетено неизпълнение на голяма част от тях. И отново очакванията на столичани ще бъдат излъгани... 

Проблемите в града са много и няма как да бъдат решени за една година. Затова трябва подходът да е разумен и практичен - общинските жилища, детските градини и училищата, паркирането, здравеопазването... това са нашите основни приоритети за тази година. Бюджетът на Столична община е отражение на политиките на управляващите. В предложения от кмета и от ПП-ДБ-СС бюджет ние не виждаме нито каква е тяхната политика за града, нито какви са техните приоритети за годината", заяви той.