В Окръжен съд - Пловдив се гледа дело за убийство в Арман махала. На подсъдимата скамейка е изправен 48-годишният Стефан Асенов (Амет), който е обвинен, че умишлено е умъртвил Сами Арифов (Смаил) на 20.02.2023 г. при спречкване в ромската "Арман махала". Спрямо Асенов е повдигнато и второ обвинение - за отнемане на мобилен телефон "Самсунг" модел "Зет фолд 4" на стойност 3019 лв. и черен силиконов протектор за 22 лв., с обща стойност на вещите 3041 лв. Според обвинителния акт, подсъдимият заложил скъпия телефон и часовника на убития в заложна къща, а парите проиграл на хазарт.

На днешното съдебно заседание се провеждат разпити на свидетели. С помощта на разказите им ще бъде сглобен пъзелът от кървавото престъпление, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Един от ключовите свидетели на скандала между двамата пияни мъже днес отрече да е видял нож в ръката на подсъдимия, както е съобщил по време на предишни три разпита. Мустафа е на 15 години, има завършен 9 клас, но твърди, че не разбира български език, въпреки че е български гражданин. Заради езиковата бариера още на предишното заседание е призован преводач от турски език. На разпита му присъства и инспектор от Детска педагогическа стая, както е по закон.

Младежът бил с приятели в квартална кръчма, а големите мъже седели на маса отвън и пиели алкохол. Дошъл Амет и поискал и на него да му сипят, но Смаил го отпратил, дал му банкнота от 50 лева и му казал да отиде от другаде да си купи пиене. Амет отказал да си ходи, не взел парите и тогава Смаил му ударил един токат. Амет си тръгнал, но малко по-късно се върнал. Двамата мъже се спречкали, започнали да се бутат и бият и паднали на земята. Тогава другите се разбягали.

При предишни разпити свидетелят Мустафа е съобщил, че подсъдимият е носел дълъг нож в ръката си, когато се върнал втория път при компанията и че го е видял да замахва с ножа към пострадалия. Днес обаче отрече да е видял нож, иначе всичко останало в показанията му било вярно. 

На сутринта след сбиването трупът на 49-годишния Сами Арифов (Смаил) е открит на улицата. Негов роднина се обадил на телефон 112 и дошла полиция и линейка. Обвиненият в убийството се укрил и е задържан пет дни по-късно при систематично претърсване на всички къщи в Арман махала. 

В съдебната зала днес стана известно, че родителите на убития Сами (Смаил) живеели в Арман махала. Самият той от 7-8 години работел в Германия и ги издържал. Когато се върнел в България, нощувал не при тях, а в апартамент на приятелката си. След смъртта му родителите му се разболели - бащата развил рак на белия дроб и починал преди 2-3 месеца, а майката получила цироза на черния дроб и заминала при роднини в Германия.

Стефан (Амет) пък живеел в "Шекер махала", но често ходел при баба си и дядо си в Арман махала и там го познавали от малък. 

Спрямо Стефан Асенов (Амет) е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК - за умишлено убийство, за което законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.