Създадена през 1964 година, детска градина "Марица“ винаги е била една от градините с традиции в предучилищното възпитание и образование в Пловдив. Носител е на орден "Кирил и Методий" на Министерството на образованието и науката.

А от 7 годни екипът на детското заведение работи по метода на Монтесори, съобразявайки се с индивидуалността на всяко едно дете. И в тази посока печелят и проект на тема: "Да си направим сами" по програма Еразъм+, като 10 от преподавателите, заедно с директора Надежда Дервенска, преминават през обучение в Австрия, свързано със създаване на учебни материали, които са съобразени с методите на Мария Монтесори и са практически използваеми за децата.

Именно заради добрата подготовка на преподавателския екип и чудесната материална база в детското заведение, Детска градина "Марица“ е и базова градина на Нов български университет. А празникът по случай 60-годишния рожден ден се проведе в познатата, любима среда на децата, в красивия зелен двор на детската градина.

Официални гости на събитието бяха заместник-кметът на район "Северен" Цветомир Цветков, както и Станимира Паничарска, главен експерт "Култура, образование, детски и младежки дейности" в район "Северен". Заместник-кметът поздрави децата и целия екип на детска градина "Марица“, като връчи и поздравителен адрес от кмета на район северен на директора на детското заведение Надежда Дервенска.

А в празничната програма водещата Ася Антонова поведе децата на пътешествие из Страната на талантите… За да достигнат до вълшебните къщурки-чадърчета, населени с необикновени обитатели… За да се срещнат с веселия клоун-жонгльор, летящия Магьосник, с пеещата принцеса Дея, с танцуващата фея… И Мери Попинз се приземи в двора… И Пепеляшка пристигна от приказния свят…

Във празнуването се включиха талантливи приятели на предаването "Ася в страната на талантите“ – Деяна Биволарска, солист от Арт Войс център; Меги Камовска – солист от фолклорна формация "Жарава“, Дария Кичукова, Стела Асенова – танцьори от спортен клуб "Самодива“… Имаше и весели игри, и за деца, и за учители… Имаше и специална изненада за всички гости на празника – във веселието се включи и Коцето Калки, който изпълни популярни и обичани песни за рождениците. И нали е рожден ден – накрая имаше голяма торта за всички!