Смятам оградата на Небет тепе за абсолютно нужна. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" проектантът на крепостта Никола Стоянов. 

"Още повече, там не е изцяло ограден обекта. Например Античната порта изцяло е с ограда. За там никой нищо не казва", добави Стоянов.

По думите му, там има само едни пейки, които са от бетон и които са върху стерилна почва, но където няма археология. Цялата работа по зидовете е извършена с материали, които са приложени на база на физико-химическите анализи на оригиналните материали и са абсолютно идентични с оригиналите.

На Небет тепе всичко си е останало в автентичен вид, без реконструкции.

"На някои места има частични такива, дори не е надграждане, а за да придобият по-здрав вид самите руини, защото там всичко е зидове, основно крепостни зидове от най-различни епохи. И всичко беше в много-много окаяно състояние, тъй като и там престоява много години всичко в насипен вид, в насипно състояние. Но смятам, че успяхме", добави Никола Стоянов.

Проектантът обясни още, че на Небет тепе дори са били премахнати огромно количество бетонни конструкции, които са слагани при предишни реставрации. Иначе, на нито едно местенце оригиналните зидове не са надграждани със съвременни материали. Няма намеса със съвременен материал.

Имало е дренажни системи от бетон, в много окаяно състояние и това всичко е премахнато. Такива бетонни подбивания са били правени, които също са били много амортизирани и неестетични и те са махнати. На някои места, това, което е било бетонирано си е останаро, все пак да се виждат следите на времето. Става въпрос за 60-те, 70-те години, когато се е работило с такива материали. сега всичко това е абсолютно отречено в реставрацията, а именно прилагането на портланд циментови продукти в реставрацията на археологически обекти.

"Пак повтарям, всички нови бетонни елементи са извън обсега на археологията, това са само пейки, предимно пейки. И на 2-3 места има подпорни конструкции, които държат скарпове", добави още Никола Стоянов.