Приключи консервацията и реставрацията на Източната порта на Филипопол, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" художник реставраторът Никола Стоянов. 

"Показваме фрагмент от античната улица “Кардо", която е прилежаща към Източната порта, така наречената. И това, което е възстановено е част от колонадата на портиците, които са от двете страни на улицата. И самата антична порта е консервирана във вида, в който е открита, като е направена реконструкция на части от градежите, които бяха изпопадали наоколо, на античните им места.

При реставрацията на колонадата оригиналният материал е над 85%. Реконструкцията е направена на принципа на анастилозата, което ще рече реконструкции от оригинален материал. Отделните фрагменти от колонни тела и архитрави са допълнени с изкуствен мрамор, като вътре е внедрена и металната конструкция, която гарантира устойчивост при сеизмична активност", обясни реставраторът.

По думите му с просто око може да се види кое е автентично и кое е добавката, което е най-правилният начин, който не заблуждава наблюдателя кое е оригинал и кое не е. Реставрацията на всички други обекти в Пловдив са реставрирани на същия принцип - Античният театър, Стадиона, и частите на форумния комплекс на Агората, на Античния град, и Одеона, посочи Стоянов.

"Работата на Източната порта на Филипопол отне година и половина. Да, бих казал, че не беше лесна работата, просто много сложен обект, в сравнение с другите на които съм работил, а те хич не са малко. Но в крайна сметка резултатът се вижда, че е добър, според мен.

Цели 45 години обектът чакаше реставрацията. То наистина е цяло чудо, че толкова много неща все пак са запазени?

Да, имаше поражения от годините на мраморните елементи, ерозия, някои бяха счупени, били са намерени чели, например една колона, която в момента в който започнахме работа беше фрагментирана на две части, капители счупени и разни други елементи", разказа още Никола Стоянов.