Премиерата на видинския държавен куклен театър с постановката "Грозното патенце“, оригинална интерпретация на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, събра десетки деца и възрастни, които аплодираха артистите.

Постановката е режисьорски дебют в кукления театър на актьорът Никола Стоянов. Той сподели за "Фокус“, че за него "грозното патенце е различното патенце, което на финала на пиесата се превръща в красив бял лебед“. Със своята интерпретация на известната приказка, режисьорът иска да обясни на малчуганите, че грозното и красивото са относителни понятия. Че това да си различен  от останалия свят, не е лошо, дори напротив-макар и различен ти можеш да си добър, горд, човек със самоучвствие, допълва Стоянов. И щом сърцето е красиво, грозното пате ще стане бял лебед някой ден.

Своя дебют на сцената на видинския куклен театър в постановката направи и младият актьор Мартин Върбанов, който си партнира с актрисата Наделина Камбитова.

Мартин Върбанов, каза след спектакъла за "Фокус“, че ще чувства щастлив, като част от видинската трупа  и иска да даде повече и повече от себе си на сцената и сподели, че "различието е нашето ежедневно разпятие“ и всеки ден нашето индивидуално различие се сблъсква с всякакви казуси и дилеми, и си опитваш да останеш  да останеш част от обществото. Актрисата Наделина Камбитова пък каза, че децата бяха много изненадани и видяха ,че да си различно, то не е неприлично. И им пожела да имат по голяма увереност, да имат повече вяра в себе си и да не се страхуват.

Музиката в спектакъла е  също на Никола Стоянов. Сценографията и куклите са създадени от Юлия и Жени Лачеви.

Ирена Данаилова