Три много любопитни културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал "Златната липа“ 2024 в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Той ще се състои от 1 до 5 юни.

Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния театър в София Калин Сърменов. Познаваме го от много филми, любими български и американски сериали като "Седем часа разлика“ и "Бягство от затвора“, познаваме го и като един от основателите на група "Контрол“, но малцина знаят, че Калин Сърменов има и друга страст – на художник. Вероятно е наследил дарбата от своята баба, която е била професионален художник. Започва да рисува още от дете в къщата на семейството си в Боженци. "Там рисувах с вуйчо ми, вечерта баба правеше анализ на картините, а на другия ден рисувах с нея“, спомня си Калин Сърменов. Затова логично завършва Художествена гимназия, но след това се насочва към актьорската професия, завършвайки кинорежисура в класа на Мариана Евстатиева и актьорско майсторство в класа на Гриша Островски.

"Аз не съм професионален художник – човек става професионалист в нещо, когато започне да си изкарва прехраната с него. Аз отдавна съм професионален любител и много харесвам това мислене“, казва в едно свое интервю Калин Сърменов.

Интересен факт също е, че картините първоначално са създаде дигитално на специален таблет, върху който актьорът рисува с пръсти. След това са отпечатани, върху тях Калин Сърменов допълнително рисува, обработва ги със специален лак и едва тогава ги поставя в рамки.

В рамките на кинофестивала "Златната липа“ Калин Сърменов ще представи картини от своята първа самостоятелна изложба "Светлата страна на нещата“, която имаше премиера на 15 януари в столичната галерия "Нирвана“. Изложбата ще бъде открита на 2 юни от 15 часа във фоайето на Старозагорската опера.

Друго безкрайно любопитно събитие е представянето на новата книга с разкази на известния кинокритик,журналист, преподавател, писател и интелектуалец проф. Божидар Манов, който беше председател на международното жури на VIII-то издание на "Златната липа“ през 2021 година.

Проф. Божидар Манов е един от най-авторитетните кинокритици със стотици публикации в печатни и електронни медии, професор, доктор на науките по изкуствознание. Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици). Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. Почетен гражданин е на София.

"Хора с прякори“ е втората му белетристична книга след "Неизмислено човече“ (2004). Самият той е нарекъл историите в книгата "тъжни разкази“.

Ето какво казва за книгата академик Владимир Зарев: "Разказите, назовани "тъжни“, ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. "Хора с прякори“ е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика.“

"Наистина пределно тъжни са тези разкази. Но странно, нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. А всъщност героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: "Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!“, пише по повод книгата проф. Михаил Неделчев.

Представянето на сборника с разкази "Хора с прякори“ ще се състои в лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора на 3 юни от 17 часа.

За втора поредна година преподаватели и студенти от ВИТИЗ ще проведат Анимационна работилница с деца от Стара Загора. В рамките на петте дни на фестивала "Златната липа“ възпитаниците на известния режисьор Анри Кулев ще разкрият основните тайни на движещите се рисунки, като в края на работилницата децата ще създадат свой кратък филм. Филмът ще бъде прожектиран на големия екран в Старозагорската опера по време на церемонията за връчване на наградите "Златна липа“ и закриване на фестивала.

Анимационната работилница ще бъде официално открита и ще започне работа на 1 юни – в Деня на детето, от 13.30 часа в една от залите на комплекс "Верея“.