Известният актьор и директор на Сатиричен театър "Алеко Константинов“ Калин Сърменов откри изложбата си "Светлата страна на нещата“ във фоайето на Държавна опера - Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Тя е част от програмата на "Златната липа" 2024.

"Фестивалът, в своето единадесето издание, има удоволствието, чрез богатата си  съпътстваща програма, да представи една изключителна изложба на талантливия Калин Сърменов. Една изложба, която ни удиви и вече четири дни е ситуирана в залите на Старозагорската опера и впечатлява гостите на кинофестивала“, сподели основателят и директор на "Златната липа“,  кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

За да открие експозицията, специален гост бе проф. д-р Ани Златева, декан на Педагогическия факултет при Тракийски университет - Стара Загора, която изрази възхищението си от творбите на известния български актьор. "За мен е голямо удоволствие да открия тази изложба. Възхищавам се на хора, които намират светлата страна на нещата в този мрачен свят, който ни залива. Когато разгледах картините на Калин Сърменов открих, че той изгражда образите си със светлина, обожавам този похват“. Тя допълни, че "когато Господ дарява с таланти, дава по няколко, а на Калин Сърменов е дал много!“.

Творецът определи себе си като художник, който "не си изкарва хляба с рисуване“, а го прави за удоволствие. "През последните две години започнах да рисувам, а това е една особена техника – първо върху таблет, след това го печатам, минавам с акрил, лакирам, отново покривам с акрил и се получава тази дълбочина“, издаде Сърменов.

Той разказа, че е започнал рисуването като забавление за децата, които около него са много. Провокиран именно от своите деца, решава да открие изложба, като първата е в София, а в Стара Загора представя втората си такава.

"Щастлив съм да чуя толкова хубави думи за себе си и творбите ми. Текстовете, под картините, са част от тях и носят един допълнителен вкус към сериозната несериозност, която искам да остава след тях“, допълни актьорът-художник.

По време на официалното откриване стана ясно още, че бабата на Сърменов е била художник, баща му музикант и талантът му не е случаен.

В края на представянето, зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева заяви, че в най-скоро време отново ще бъде отправена покана към директора на столичния Сатиричен театър "Всички видяхме колко е цветен и балансиран Калин Сърменов. От няколко дни в Стара Загора цари вълнение, когато се разчу за изложбата, хората са впечатлени да видят тези красиви картини, създадени от любимия им български актьор“.

От името на Община Стара Загора, екипа на "Златната липа“ и на Калин Сърменов, бе връчен букет на проф. Ани Златева, за уважението и отделеното време.

Картините, които са 16 на брой, ще останат във фоайето на Старозагорската опера до 20 юни, всеки желаещ може да ги разгледа, както и да закупи някоя от тях.