За първи път XI-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино ще връчи отличието - Награда на публиката, предаде репортер на "Фокус". Така, отделно от мнението на компетентното международно жури, председателствано от авторитетния кинокритик Геновева Димитрова, тази година и публиката ще има свой глас и свое право на мнение.

Пред входа на голямата зала в Старозагорската опера ще бъде разположена специална кутия, а до нея талони с имената на 9-те филма от конкурсната програма. Всеки зрител ще има право да гласува веднъж, като маркира квадратчето пред името на филма, който най-много му е харесал, и го пусне в кутията. Под избора си зрителя трябва да посочи две имена и телефон за връзка.

"Решихме да въведем Награда на публиката, защото тя е нашият най-верен приятел през годините и наш точен компас. "Златната липа" отдавна има изградена своя вярна публика, която притежава високоестетичен вкус и сетива, с които безпогрешно оценява качествата на включените в програмата на фестивала филми", каза създателят на кинофестивала Магдалена Ралчева.

Резултатът от гласуването на публиката ще бъде обявен по време на връчването на наградите "Златна липа" за най-добър филм, най-добра мъжка роля, най-добра женска роля и най-добър режисьор, както и отличието на Българските филмови дейци.

Ето и кратки анотации към филмите от конкурсната програма с линк към техните трейлъри, които можете да гледате на сайта на "Златната липа":

"Аз, капитанът“ (2023), Италия, режисьор Матео Гароне - Гароне завърта историята си около разказа за инициацията на срамежлив и наивен тийнейджър и израстването му в отговорен и смел възрастен. "Аз, Капитан“ е нещо като модерната "Одисея“, една съвременна героична сага, и подобно на древните герои младият Сейду разчита на доблестни другари, за да преодолее ужасни изпитания и да се изправи срещу много истински чудовища.

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Алма и Оскар“ (2023), Австрия, режисьор Дитер Бернер - "Алма и Оскар“ изследва страстната и бурна тригодишна връзка между великата дама на виенското общество Алма Малер (1879-1964) и австрийския художник Оскар Кокошка (1886-1980).

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Защото обичам лошото време“ (2024), България, режисьор Яна Лекарска - Един дъждовен пролетен ден Ирина се връща в крайморското градче, където е прекарвала летата си като дете. Там среща Борис, когото не е виждала от 20 години. Двамата се впускат да преоткрият миналото, което може би ще промени бъдещето им.

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Изгубена държава“ (2023), Сърбия, режисьор Владимир Перишич - Сърбия, 1996 г. по време на студентските демонстрации срещу режима на Милошевич, 15-годишният Стефан трябва да премине през най-тежката революция от всички. Той трябва да се изправи срещу любимата си майка, говорител и съучастник на корумпираното правителство, срещу което неговите приятели се надигат.

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Окарина“, (2023), Албания, режисьор Албан Зоджани - Това е история за семейни проблеми, които се появяват поради промяна в начина на живот при преместване в нова страна, водени от силен стремеж за подобряване на обстоятелствата и начина на живот. Шака и Селвия избират да оспорят чувството си за "морал“ в преследване на по-светло бъдеще. Обратно на очакваното, неволното участие на Джовани насочва избрания от тях път в непредвидена посока. Пътуването им обаче не завършва така, както първоначално са очаквали.

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Плитката“ (2023), Франция, режисьор Летиция Коломбани -  "Плитката“ е жизнено и уникално напомняне за това, което ни свързва всички – независимо от различната ни локация, език или култура.

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Светеца гражданин“ (2023), Грузия, режисьор Тинатин Каджришвили - Миньорите в малкото градче откриват, че преди векове разпнатият светец се е върнал към живота и живее сред тях. Малко след като празнуват присъствието му, те губят надежда и осъзнават, че обикновеният човек не може да ги предпази от нещастията. Безнадеждна и уплашена тълпата отново разпъва светеца, вярвайки, че той ще има повече сили разпънат на кръста.

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Стиснати юмруци“ (2023), Белгия, режисьор Вивиан Гофе - Люсиен, единадесет годишно момче, живее с майка си Сесил и по-големият си брат в село в Ардените. Той е потайно момче, което избягва контакта с хората. Когато баба му умира, на баща му му е разрешено да присъства на погребението. Виждайки баща си да скърби, окован с белезници и заобиколен от впечатляващо полицейско присъствие, наранява Люсиен. Противно на съвета на семейството си, Люсиен решава да види баща си отново с риск да изгуби всичко…

Линк към трейлъра може да видите ТУК.

"Уроците на Блага“ (2023), България, режисьор Стефан Комнадарев - Пенсионираната учителка Блага (70) става жертва на телефонна измама и губи всичките си пари, спестени за красив надгробен паметник за нея и покойния й съпруг. За да събере сумата отново, Блага се свързва с телефонните измамници и започва да работи за тях като "муле“. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Линк към трейлъра може да видите ТУК.