Единадесетото издание на Международния фестивал за европейско кино "Златната липа“ отново ще се превърне в поле за изява на българските творци, предаде репортер на "Фокус". "Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми“, каза основателят на фестивала Магдалена Ралчева.

Широкото присъствие на българското кино личи още в конкурсната програма. За втори път в историята на фестивала с ленти от цяла Европа ще се състезават два български филма. Единият е "Уроците на Блага“ (2023), който нашумя и с факта, че попадна в селекцията за чуждоезичен филм на наградите "Оскар“ и се превърна във втория български филм след "681 – Величието на хана“, прожектиран по кината в САЩ. Филмът на Стефан Командарев разказва за пенсионирана учителка, в чиято роля по прекрасен начин се превъплъщава Ели Скорчева. Легендарната актриса се е снимала за последно в игрален филм преди цели 30 години и завръщането ѝ на големия екран е наистина впечатляващо. Героинята на Ели Скорчева попада в клопката на телефонна измама, която я поставя в неочаквана ситуация.

Вторият български филм от конкурсната програма е "Защото обичам лошото време“ (2023) на режисьора Яна Лекарска. Една романтична история, създадена с много финес и оригинален режисьорски подход, в която се изявява таланта на младите актьори Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, както и Веселин Ранков и Иван Бърнев.

В извънконкурсната програма почитателите на "Златната липа“ ще гледат два филма на Томислав Христов – игралният "Добрият шофьор“ (2022), създаден в копродукция с Финландия и Швеция, и документалният "Последният гларус“, който спечели наградата за документално кино "Златен ритон“ (2023).

"Добрият шофьор" пресъздава част от премеждията на таксиметров шофьор, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта "Златни пясъци", за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа…

Документалният "Последният гларус“ разказва за 58-годишен българин - "гларус" ветеран, който прекарва времето си с чужденки туристки срещу заплащане в Слънчев бряг. Иван е станал свидетел на огромни промени в курорта – някога тук са идвали туристи от Източна Германия, Съветския блок и Скандинавия, а сега прииждат британци и германци. Иван има дълбоки личностни проблеми и остава в капана на живота, който води от младежките си години.

Режисьорът Иван Владимиров ще представи по време на фестивала филма си "Чума“ по разказа на Йордан Йовков "През чумавото“. "Филмите, посветени на дадена епоха, са все по-голяма рядкост. "Чума“ събира много талантлив актьорски състав – Свежен Младенов, Велислав Павлов и други актьори“, казва Магдалена Ралчева.

Друга интересна лента е "Апостол“ на младия режисьор Петър Русев, който е завършил Европейския филмов колеж в Дания. Главният герой в лентата е талантлив млад поет, чието семейство изпада в тежка ситуация. Той трябва да преодолее куп изпитания, за да спаси семейството си.

Програмата с българско кино на "Златната липа“ 2024 отделя особено широко място на документалното кино. Фестивалът ще даде шанс на зрителите да видят филма на Адела Пеева "Мълчание с достойнство“ (2020). Лентата разказва за живота и творчеството на известните български кинорежисьори – семейство Ирина Акташева и Христо Писков, за емблематичните им филми и за онези, чиято реализация бе спряна, за критериите, според които по времето на комунизма един филм е бил класифициран като "твърде опасен“, за механизмите на цензура, за упоритостта и творческото им оцеляване и за мълчанието, заредено с достойнство. Филмът разкрива неизвестни детайли от историята на българското кино и взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията по онова време.

Героиня или терористка? Този риторичен въпрос поставя документалният филм "Отмъстителката“ (2023) на режисьора Ралица Димитрова по сценарий на Тони Николов с оператор Пламен Герасимов. Филмът разнищва интересни факти около драматичната съдба на Мара Бунева. Как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество? Героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – толкова много определения за Мара Бунева, които дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Филмът ще събере малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и драматичните им съдби.

Документалният филм "Бригита“ (2024) на режисьора Юрий Дачев ни връща в черно-белите години на БНТ и живота на легендата в българската журналистика – емблематичната телевизионна водеща Бригита Чолакова. Сценарият също е на Юрий Дачев, а оператор е Георги Маринов. Пред неговата камера застават хора от екипа на Бригита, за да сглобят портрет от спомени с незабравими мигове и откровения.

Ще видим и впечатляващия документален филм на Станислав Дончев "Оглушителна тишина“ (2023), посветен на Цвети - световна шампионка по художествена гимнастика, която прави опит за самоубийство в деня, в който се предполага, че трябва да замине за Олимпиадата през 2016 г. Лентата проследява пътя на нейното възстановяване и връщането й към живота, както и най-важната й битка, тази да излекува душата си. "Оглушителна тишина" е филм, който ни учи да не съдим хората, решили се на опит за самоубийство, а да ги приемем за едни от нас.

Българската програма на "Златната липа“ 2024 ще постави специален акцент и върху късометражното игрално кино. Режисьорът Марин Рангелов ще представи два свои къси игрални филма. "Фалстарт“ (2023) е романтична комедия с продължителност 10 минути, в която младеж се опитва да впечатли красиво момиче с рискован план, който води до неочакван и забавен обрат. Втората лента на Рангелов "Червен адмирал“ е 22-минутен трилър мистерия за принудено да проституира момиче, поръчано за нощта на влиятелен мафиот.

Режисьорът Мая Виткова-Косева ще представи 27-минутния си филм "Любима“ (2023). Любима е изоставена от партньора си. Иска да започне на чисто, но скръбта ѝ е там, огромна като африкански слон… Начинът да продължи напред, е като върне любовните спомени, ведно със скръбта, обратно на бившия си.

Детската аудитория ще бъде очарована от няколко нови късометражни филма. "Котките нямат корени“ (2024) на режисьора Антоний Христов с работно заглавие е продуциран от Деси Тенекеджиева и BLACK SEA FILM с подкрепата на Национален Фонд "Култура“, програма "Дебюти“, както и от Община Стара Загора. Заедно с дузина деца в главните роли, в лентата ще видим и първата носителка на наградата "Златна липа“ за цялостен принос в киното – Мария Статулова.

Клуб "Седмото изкуство“ с ръководител режисьорът Владимир Илиев ще зарадва децата с два нови късометражни филма – "Градски оазис“ и "Дневникът“. Клуб "Седмото изкуство“ с ръководител Владимир Илиев, старши учител по ИТ в Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски“ – гр. Стара Загора, е сформиран преди 8 години и дава възможност за изява на ученици в областта на киното.

Още няколко авторитетни заглавия на български документални филми са включени в програмата на "Златната липа“ 2024. Фестивалът започва на 1 юни с церемония по откриването му в 17 часа на западния вход на Старозагорската опера. В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен в залите на операта, регионалната библиотека и културен център "Стара Загора“.