Областният управител на Стара Загора Ива Радева посети засегнатите участъци в община Казанлък след преминалата силна буря с градушка, предаде репортер на "Фокус". Със заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова е обявено частично бедствено положение в градовете Шипка и Казанлък и селата Хаджидимитрово и Шейново. Вследствие от природната стихия в района на град Шипка и село Шейново през нощта е имало паднали дървета и свлачище на главния път. Незабавно са мобилизирани всички отговорни екипи за овладяване на ситуацията.

Сформирани са екипи, които ще започнат да описват щетите по къщите на физическите лица. Те ще получат еднократна помощ в размер на 1600 лв. За засегнатите общински сгради - детски градини, училища и административни сгради, общината ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Описването на щетите ще започне от най-засегнатия град- Шипка.

"Пътищата са разчистени. Проходът "Шипка" е проходим. Няма данни за пострадали хора. Предприети са всички необходими действия за овладяване на ситуацията след природната стихия“, съобщи Ива Радева.

Хората в социалните мрежи съобщават, че все още има населени места без ток, а в някои няма и вода. Очаква се в следобедните часове министър-председателят Димитър Главчев да посети град Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони. Заедно с премиера, ще бъдат министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за социално подпомагане.