С истински дъх на липи в първия ден на месец юни бе дадена пресконференция за старта на дългоочаквания Международен кинофестивал за ново европейско кино "Златната липа“ 2024 в Държавна опера – Стара Загора, предаде репортер на "Фокус".

"Искам да благодаря на директора на фестивала Магдалена Ралчева, на целия екип и на журито, което ще свърши една не лека работа през следващите дни. Програмата е изключителна и наситена, за поредна година в три зали, още от днешния ден ще станем свидетели на едни забележителни филми. Целият град ухае на липа, в духа на фестивала, който не случайно се провежда по това време, дори и този ефект е търсен. Желая успех на "Златната липа“ 2024“, каза заместник-кметът на Община Стара Загора с ресор "Култура туризъм“ Милена Желева.

Основателят и директор на "Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева разказа за тазгодишната Програма и съпътстващите прояви. "Щастлива съм да видя всички отново тук в тази зала. Искам да благодаря на ръководството на Община Стара Загора за това, че вече единадесет години подкрепят фестивала и направиха всичко възможно той да се утвърди като една изключителна културна традиция, не само в града, не само в България, но и в Европа. Вижда се, че Стара Загора е град, в който културата и духовността са поставени на пиедестал, нещо с което българското общество не може да се похвали през последните години. Адмирации!“. Кинорежисьорът сподели още, че единадесетото по ред издание със сигурност и тази година ще задоволи и най-изисканите вкусове.

"Ако трябва с няколко думи да характеризирам защо "Златната липа“ е успешен фестивал, то бих казала, че това са нашата селекция, която правим много старателно и прецизно, след това е възможността да се гледат всички филмови ленти при вход свободен и на трето място е потребността на публиката да гледа тези филми. Това е изключително постижение в днешния съвременен свят, в който хората предпочитат онлайн платформите. Самият факт, че изкарваме хората от домовете им, за да дойдат тук в залите, го намирам за огромен успех“. Тя допълни и че тази година, за първи път ще бъде присъдена "Награда на публиката“.

50 са лентите, които са включени в програмата - конкурсна, извънконкурсна и българско кино. По време на пресконференцията Ралчева акцентира и върху конкурсната програма с включени 9 филма, за втори път в историята на изданието има два български, останалите също са изключително впечатляващи. Фестивалът винаги е бил насочен  към българското кино, като всяка година лентите се разширяват повече. През това издание няма да бъде различно и в него могат да се видят, наред с пълнометражните ленти  и впечатляващите документални филми, и късометражни на известни режисьори, но и на съвсем млади, които почти правят своята премиера по време на кинофестивала. "Докато "Златната липа“ съществува, винаги ще давам път на младите творци“, заяви директорът Магдалена Ралчева.

В пресконференцията участие взе и многоуважаемото жури на тазгодишното издание. "Аз съм много признателна и благодарна, че те дойдоха от различните краища на света“, обърна се към тях Ралчева. Като председател, д-р Геновева Димитрова заяви признателността си за възможността да журира на фестивал с такова високо ниво. Тя определи програмата като широкоспектърна и допълни, че работата им ще бъде изключително трудна. Освен това, д-р Димитрова подчерта, че кинофестивалът "Златната липа“, освен всяка година вълнуваща програма, показва и една гостоприемственост към всички.