За мен е огромно удоволствие да приветствам откриването на Четвъртия национален събор на нашата организация. Казвам "нашата", защото и аз съм един горд редови член на този съюз. Самият факт, че в този проливен дъжд ние сме тук, показва, че ще продължаваме да бъдем, защото ние носим онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове, извоюваха и отстояха свободата на България. Това заяви в тържественото си слово държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев в парк "Артилерийски" в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Той беше гост на откриването на Четвъртия национален събор на запасното войнство, организиран от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - София и Централно военно окръжие. 

"Дебатът на нашето съвремие е да осигурим елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата и организацията ще се решат в дебат, но такава подготовка трябва да има. Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на наборната военна служба. Резултатът го виждаме днес, защото докато преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Наближаваме времето, когато на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а ще трябва да вземат важни решения за нашата национална сигурност", подчерта президентът.  Той подчерта, че Съюзът се е утвърдил през годините като стожер на националните идеали, на нашите славни бойни традиции, като важен фактор за възпитанието на младото поколение, като надежден защитник на социалните права на своите членове.

Румен Радев бе категоричен, че е от огромно значение работата на мобилизационния резерв в България. "И тук сред вас са хората, които са организирали мащабни организации, организационно сглобяване, подготовка, изграждане на системи за командване и управление и осигуряване на големи формирования", обърна се към присъстващите Радев. Президентът отбеляза, че в нашето време той не трябва да се губи, напротив, трябва да се предава и да се развива. "Една от най важните задачи за Съюза - това е работата с нашето младо поколение, неговото родолюбиво възпитание и повелята на нашето време е да предадем тези традиции, този дух, който витае в Съюза, нашите ценности и идеали", каза той. 

Събитието започна с приемане на почетния караул от държавния глава Румен Радев и продължава с разнообразна програма. Присъстващите ще могат да разгледат автентично военно облекло, старинно оръжие, символи и книги. Ще бъде демонстрирано приготвяне на храна при полеви условия. Специален поздрав към гостите ще отправят Представителният ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, както и индивидуални, и колективни изпълнители на патриотични песни, стихотворения и народни танци.

В събота ще бъдат показани бойни умения и способности на военнослужещи от Пловдив и Националния военен университет "Васил Левски“ във Велико Търново.

Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва е под патронажа на държавния глава. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев приветства участниците в събора, които са повече от 1500 души от цялата страна. Държавният глава е придружен от съпругата си Десислава Радева.