Северна Корея е изстреляла няколко балистични ракети с малък обсег

В петък Северна Корея изстреля няколко балистични ракети с малък обсег към морето край източното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските военни, като това е последният от поредицата оръжейни изпитания, извършени от Пхенян през последните месеци, предава Reuters.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че снарядите са били изстреляни от град Вонсан на източното крайбрежие, докато японската обществена телевизия NHK съобщи, че една ракета с малък обсег изглежда е била изстреляна и вече е паднала, като се позова на правителствен служител.

През последните месеци Северна Корея изстрелва балистични и крилати ракети, както и тактически ракети, като ги описва като част от програма за подобряване на отбранителните си способности.

По-рано в петък (17 май) влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун заяви, че тактическите оръжия на страната са предназначени единствено за възпиране на южнокорейска военна агресия, като отново отрече Пхенян да изнася оръжия.

Американски и южнокорейски официални лица обвиниха КНДР, че доставя оръжия на Русия, за да помогне на Москва да попълни запасите си, които да използва във войната си срещу Украйна. Москва и Пхенян отхвърлиха обвиненията.

Изстрелването на ракетите в петък се случва едновременно с посещението на руския президент Владимир Путин в китайския североизточен град Харбин.

Путин и китайският президент Си Дзинпин разкритикуваха Вашингтон и неговите съюзници за това, което лидерите нарекоха "сплашване във военната сфера" срещу Северна Корея на среща в Пекин в четвъртък (16 май).