Командирът на бригадата със специално предназначение на ВСУ "Азов" Денис Прокопенко призова бригадата да бъде изключена от законопроекта за бюджетните средства за отбрана на САЩ, тъй като той не позволява на "Азов" да бъде предоставяно западно оръжие, предава Украинская правда.

"Глупости. Това е първата дума, която идва на ум в контекста на текущата забрана за прехвърляне на западни оръжия на "Азов"...", е коментирал Прокопенко.

От 2017 г. до момента редица законопроекти за бюджетни кредити на САЩ съдържат следната поправка: "Никакви средства, предоставени от този закон, не могат да се използват за предоставяне на оръжия, обучение или друга помощ на батальона "Азов".

Поправката я има и в тазгодишния проектозакон за бюджетните кредити за отбрана.

УП подчертава, че "самият факт на наличието на подобни изменения и забрани не само не позволява на "Азов" да изпълнява още по-ефективно бойните си задачи, но е удар по отбранителната способност на Украйна, опозорява имиджа на страната в международните среди и е унизително за цялата украинска армия".

Прокопенко е подчертал, че "законът "Лихи" е приложен към "Азов" без никакви доказателства, въз основа на характеристиките на западните медии, които са формирали отношението си под влияние на руската пропаганда".

"Тази поправка е причината през 2022 г., по време на защитата на Мариупол, "Азов" да не разполага с най-новите западни оръжия".

"Заради тази поправка и след 2022 г. "Азов" все още няма възможност да изпрати свои бойци на повечето водещи западни военни учения и не получава необходимото оръжие, което съюзниците прехвърлят на Украйна".

"Също така няма никакви доказателства или потвърждение на обвиненията, които руската пропаганда хвърля срещу "Азов" вече 10 години", пише УП.

"В момента делегации на бойци от "Азов" се приемат в САЩ и Европа. Азовци провеждат срещи с представители на американския Конгрес, правозащитни организации, говорят в ООН, Съвета на Европа и най-добрите западни университети".

Според Прокопенко "Азов" е приет на най-високо ниво в целия западен свят, но все още не дават оръжие".

Командирът е добавил, че "Азов" е първото подразделение в Украйна, преминало по собствена инициатива към стандартите на НАТО: "Без западно оръжие за 10 години станахме една от най-боеспособните части в страната".

Прокопенко е призовал "Азов" да бъде премахнат от законопроекта за бюджетни кредити и всички "черни списъци".