Регулаторите на Съединените щати съобщиха, че First Republic Bank е конфискувана и е договорена сделка за продажбата на банката на JPMorgan Chase & Co, цитират от Reuters.

Банковият гигант ще приеме 173 милиарда долара (308.13 милиарда лева) заеми и около 30 милиарда долара (53.43 милиарда лева) в ценни книжа на First Republic Bank, включително 92 милиарда долара (163.86 милиарда лева) депозити, се посочва в изявление на JPMorgan. Това не е поемане на корпоративен дълг или привилегировани акции на банката.

Акциите на First Republic Bank се сринаха с 36% по време на предпазарната търговия. Акциите са загубили 97% от стойността си тази година. Акциите на JP Morgan поскъпнаха с 2,6%, докато фючърсите на S&P 500 се търгуват без промяна.

JPMorgan е един от няколкото заинтересовани купувачи, включително PNC Financial Services Group и Citizens Financial Group Inc, които подадоха окончателни оферти в неделя на търг, провеждан от американските регулатори, заявиха източници на медията, запознати с въпроса.

Калифорнийският отдел за финансова защита и иновации обяви, че е поел First Republic и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) ще действа като неин приемник.

FDIC ( Федерална корпорация за гарантиране на депозитите) изчисли, че разходите за Фонда за гарантиране на депозитите ще бъдат около 13 милиарда долара (23.15 милиарда лева). Крайната цена ще бъде определена, когато FDIC прекрати поставянето под синдик.

Спасението идва по-малко от два месеца, след като Silicon Valley Bank и Signature Bank се провалиха и принуждавайки Федералния резерв да се намеси с спешни мерки за стабилизиране на пазарите. 

"Нашето правителство покани нас и други да се активизираме и ние го направихме“, заяви Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase. "Нашата финансова сила, възможности и бизнес модел ни позволиха да разработим оферта за изпълнение на сделката по начин, който минимизира разходите за Фонда за гарантиране на депозитите.“

JPMorgan заяви, че очаква да постигне еднократна печалба след облагане с данъци от приблизително 2,6 милиарда долара след сделката, която не отразява приблизително 2 милиарда долара разходи за преструктуриране след облагане, вероятно през следващите 18 месеца.