Американските сенатори внесоха в четвъртък законопроект, който изисква Държавният департамент на САЩ да определи руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“ като чуждестранна терористична организация. Както се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на сенатор Роджър Уикър, тази инициатива ще бъде разгледана в Камарата на представителите, предава ТАСС.

Американските сенатори Роджър Уикър, Р-Мисисипи, и Бен Кардин, Д-Мериленд, представиха в петък Закона за отговорността на руските наемници, двупартиен законодателен акт, който ще изисква от Държавния департамент да определи базираната в Русия ЧВК "Вагнер“ като чуждестранна терористична организация“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че демократите Стивън Коен и Марк Вийси и републиканците Джо Уилсън и Ричард Хъдсън ще внесат инициативата в подкрепа на предложението в Камарата на представителите.

Законопроектът, предложен от сенаторите, също така предлага да се обявят "всички структури, свързани с ЧВК Вагнер или нейните наследници" за чуждестранни терористични организации. Придавайки статут на терористична структура на дадена организация, САЩ си дават правото да преследват членовете й и да наблюдават международните й активи по света.