Президентът на Германската агенция за радиационна защита Инге Паулини предупреди за "продължаваща опасност“ в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщава вестник BILD.

Паулини припомни за съществуващите рискове за атомните електроцентрали, разположени в Украйна, като по думите й ситуацията в Запорожката АЕЦ "продължава да буди безпокойство“.

Близостта на бойните действия, прекъсванията на електрозахранването и условията на труд на служителите създават особена опасност, отбеляза тя. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че всички системи, свързани с безопасността, са охладени, допълни Паулини. "При никакви обстоятелства ядрените съоръжения не трябва да бъдат замесвани във въоръжени конфликти“, подчерта тя.

Германската федерална служба за радиационна защита следи отблизо ситуацията от избухването на войната през пролетта на 2022 година и също така предоставя информация за възможните последици от ядрен инцидент. Агенцията продължава да оценява възможните последствия като ограничени. Спешните мерки вероятно ще засегнат селското стопанство и маркетинга на селскостопански продукти, обясниха от ведомството в отговор на запитване на DPA. Ако възникне инцидент например в Запорожие, не се очаква да са необходими допълнителни мерки за защита на населението в Германия, като разпространение на йодни таблетки, се казва в изявлението.