В Държавната дума на Руската федерация внесоха законопроект за повишаване на наборната възраст от 18–27 на 21–30 години. Той предполага преходен период до 2026 г. Инициативата е на председателя на Комисията по отбрана Андрей Картаполов и неговите заместници Андрей Красов и Юрий Швиткин, отбелязва вестник "Коммерсант“.

Законопроектът предвижда в периода от 1 януари до 31 декември 2024 г. на наборна военна служба да подлежат гражданите от 19 до 30 години, от 1 януари до 31 декември 2025 г. - от 20 до 30 години, от 1 януари 2026 г. - от 21 до 30 години.

В обяснителната бележка се отбелязва, че увеличаването на наборната възраст ще позволи "да се изключи явяването на ученици и студенти във военните комисариати за участие в дейности, свързани с предоставянето на отсрочка от военна служба“ по време на учебния процес. Освен това проектозаконът ще намали разходите на федералния бюджет за медицински прегледи на новобранци с над 639 милиона рубли.

Разпоредбите на законопроекта ще се прилагат и за мъже, които са получили руско гражданство преди да навършат 30 години. До влизането в сила на закона гражданите, получили отсрочки от наборна военна служба, ще могат да ги ползват до изтичане на срока им или до отпадане на основанието им.

На 21 декември 2022 г. в рамките на среща с държавния глава на Русия Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу предложи поетапно да се променят границите на военната възраст. Президентът подкрепи концептуално тази инициатива, припомнят от редакцията.

В интервю за ТАСС Картаполов поясни, че очаква проектозаконът за повишаване на наборната възраст за военна служба да бъде приет през пролетната сесия на Държавната дума.

"С колегите от Министерството на отбраната стигнахме до извода, че е най-добре новите правила да влязат в сила именно от 1 януари 2024 г. Тази година е необходима, за да може военните комисариати да уточнят състава на своя наборен ресурс, да прецизират списъците, да поканят потенциални наборници и да проверят данните им“, обясни Картаполов.