Русия започна да използва ракети Х-69, за да атакува Украйна. Носителите на тези ракети са изтребители Су-57 и излитането им ще доведе до предупреждение за въздушно нападение в цяла Украйна.

По предварителни оценки Русия разполага с до 10 такива изтребителя. За това говори военният експерт, директор по развитието на информационно-консултантската компания Defense Express Валерий Рябих в ефира на телевизионния канал "Еспрессо“.

"Руските самолети Су-57 са носители на ракети Х-69, както показаха последните събития, именно ракетата Х-69 порази ТЕЦ. Заслужава да се отбележи, че тактико-техническите характеристики на тези ракети разширяват възможностите на окупаторите да атакуват територията на Украйна, затова излитането на самолети Су-57 в Русия ще доведе до предупреждение за въздушно нападение в цяла Украйна. За щастие днес руснаците разполагат с малък брой такива ракети“, заяви експертът.

В същото време той отбеляза, че през 2023 г. руснаците са произвели само три такива самолета.

"Самолетът Су-57, който в Русия наричат ​​изтребител 5-то поколение, всъщност е самолет от преходен тип, наистина руснаците се опитват да го доведат до 5-то поколение, но им липсва технология. Руската федерация може да разполага с до 10 такива самолета. Известно е, че през 2022 г. са произведени 6 бройки, а през 2023 г. окупаторите са успели да произведат само 3. Следователно е вероятно подобен темп на производство на Су-57 да е свързан с изключването на руснаците от определена компонентна база“, заключи Валерий Рябих.

Според данни от открити източници Су-57 е извършил първия си полет в края на януари 2010 г. Русия го прие на въоръжение през 2018 г., а на 25 декември 2020 г. руските ВКС получиха първия сериен изтребител.

Екипажът на този самолет се състои от 1 човек. Бойният радиус е 2000 километра, а обхватът на полета е 4500 километра. Що се отнася до размерите на изтребителя Су-57, дължината му е 19,7 метра, височината – 4,8 метра, а размахът на крилата – 14 метра.