Украинската офанзива за освобождаване на окупираните от руснаците територии в южната и източната част на страната вече показа първите признаци на успех. Това подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред американското издание USA Today.

Украинските войници "набират позиции“, заяви Столтенберг пред редакцията, визирайки новините за връщането на контрола над седем населени места в Запорожка и Донецка област.  Неговите коментари са сред първите на западен лидер относно първоначалния успех на украинските сили, отбелязва изданието.

Въпреки че е твърде рано да се прогнозира резултатът срещу "добре окопаната отбрана“ на Русия, боевете на този етап може да подскажат, че десетките милиарди, инвестирани от водената от САЩ коалиция в оборудването и обучението на украинските сили със западни оръжия, се отплащат, допълват още от редакцията. За съюзниците от НАТО успехът на Украйна на бойното поле ще бъде от решаващо значение за поддържане на обществената подкрепа, необходима за осигуряване на постоянен поток от военна помощ, която според Столтенберг е жизненоважна за Киев.

"Трябва да сме подготвени, че тази офанзива ще бъде кървава и трудна. Руснаците имаха време да градят – те са с доста тежки отбранителни линии и пробиването им е трудна задача“, предупреди норвежкият политик, като все пак допълни, че – по думите му, руските войски са лошо ръководени и зле оборудвани.

"Но ние видяхме, че украинците имат смелостта, решимостта да освободят земите си и да отвърнат на руснаците“, заключи Столтенберг.

На 11 юни ВСУ обяви връщането на контрола над Благодатное, Нескучно и Макаровка в Донецка област, а на 12 юни - Сторожово. Също така украинските морски пехотинци показаха кадри от освобождаването на Макаровка.