Службата за сигурност на Украйна обяви разкритието на мрежа от агенти на 5-та служба на ФСБ, които са подготвяли убийството на президента на Украйна. По-специално бяха задържани двама полковници от Службата за държавна сигурност на Украйна, предава УНИАН.

"Контраразузнаването и следователите на СБУ осуетиха плановете на ФСБ за ликвидиране на президента на Украйна и други представители на висшето военно-политическо ръководство на държавата. Плановете трябваше да бъдат реализирани от разузнавателна мрежа, която беше разкрита предварително от Службата за сигурност. Украйна със съдействието на ръководството на Държавната сигурност като част от мрежата, дейността на която ФСБ контролираше от Москва, включваше двама полковници от УГО, които изнасяха секретна информация на Руската федерация“, се казва в съобщението на СБУ.

И така, една от задачите на агентите е била да намерят изпълнител, който да вземе заложник и след това да ликвидира Зеленски. Такъв човек търсели сред военните, близки до охраната на президента.

Отбелязва се, че освен Зеленски групата е планирала да ликвидира и ръководителя на СБУ Василий Малюк, началника на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов и други високопоставени служители. Буданов е бил планиран да бъде ликвидиран преди Великден.

"Планът на врага беше следният: първо, вербуваният агент трябваше да наблюдава движението на лицето под охрана и да предаде информация на врага. Предвижда се да се нанесе ракетен удар по координатите на къщата, където трябваше да бъде служителят. След това щяха да атакуват с дрон хората, останали на мястото на поражението. След това руснаците са планирали да поразят с друга ракета, включително да унищожат следите от използване на дрона“, отбелязват от СБУ.