В събота, 05:52 време в епицентъра, е регистрирано земетресение с магнитуд 5.8 в централната част на Южен Атлантически океан. Земетресението е породено от раздалечаване на двете крила на средноокеанския хребет, делящ тектонските плочи на Африка и Южна Америка. Сеизмичният източник е локализиран в базалтовата подложка на Атлантическия океан (Европейски сеизмологичен център, Геоложки проучвания – САЩ), съобщава за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Няма сведения за усещане. Причина – минималното разстояние до голямата суша на Африка (Либерия) е близо 900 км, а до Южна Америка (Бразилия) - още повече. По-близо до епицентъра е Джорджтаун, централен и най-голям град на остров Възнесение; разположен е на 750 км южно от епицентъра. Уикипедия, за жалост, не предлага информация за строителния фонд на селището – по принцип, с потенциал за усещане биха били само твърде високоетажни постройки.

Средноатлантическият хребет (всъщност, система от хребети) има средна скорост на спрединг (раздалечаване) от 2,5 cm/година. Това обстоятелство го прави сеизмично активен. В северния Атлантически океан пример за чести сеизмични прояви е Рейкянес – частта от хребета, включваща Исландия.