Министерството на външните работи предупреди българите за интензивни горски пожари в канадските провинции Алберта и Британска Колумбия.

В резултат на необичайно високите температури за сезона и недостатъчното количество валежи, интензивни горски пожари са обхванали обширни площи в западните канадски провинции Алберта и Британска Колумбия, предупреждават от ситуационния център на МВнР.

От разрастване на пожарите са застрашени населените места в районите на общините Форт МакМъри и Форт Нелсън, като жителите са получили предупреждения да напуснат домовете си или да бъдат в готовност да се евакуират. Федералното правителство на Канада не изключва пожарите да обхванат и други провинции.

В тази връзка, МВнР препоръчва на планиращите пътуване до Канада български граждани предварително да се информират за ситуацията, да следят актуалната информация на местните власти за евентуално наличие на природни бедствия/аварии, а при предприемане на пътуване до Канада да се подготвят за особеностите на местните климатични и атмосферни условия.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Канада, могат да се обръщат към следните наши представителства в страната: Посолство на Република България в Отава на следните телефонни номера: +1 613 789 3215, както и на дежурен телефон в извънработно време: +1 613 316 1631.

Генерално консулство на България в Торонто на следните телефонни линии: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78; дежурен телефон в извънработно време: +1 416 892 1738.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg .

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo .