Един от островите, разпръснати из Североизточно Егейско море, е остров Лесбос. Принадлежи на Република Гърция. В сряда недалеч от острова се реализира обилна серия от земетресения – 44 според истанбулския каталог, 19 представени от Геодинамичния институт в Атина. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Както вече бе съобщено от български медии, сред които и "Фокус", събитието с максимална сила е станало сутринта в 07:57 време в епицентъра (както и в България). Най-добра локализация на този трус е тази на Европейския сеизмологичен център – почти пълно обхващане на източника на сеизмични вълни (около 350 градуса) от 290 регистрационни пункта, сред които 7 български, отдалечени на разстояние от 300 до 590 км от източника.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 4.4 e в егейската акватория южно от остров Лесбос – на 16 километра от Ватера, 22 км от Полихнитос, 48-50 км запад-югозападно от главния град на острова Митилини и на 75 км от турското крайбрежие. На разстояния до двадесетина километра от източника усетените сътресения навярно са с интензивност около V степен (масово усещане, падане неустойчиви предмети от бита). Слаби усещания са фиксирани в селищата по турското крайбрежие на разстояния до около 120 км в Мала Азия.

Активността, съпровождаща събитието от 07:57, се развива в дълбочина до 17км под морското ниво. Европейският център представя 28 труса от същото огнище. За отбелязване е, че Атинският национален център показва най-слаб интерес към сеизмичността в района на гръцкия остров Лесбос.

Интересно е да се проследи сеизмопродуцирането през изтеклите часове на активизацията. За половин час преди максималното земетресение в същото огнище се осъществяват няколко труса, три от които с магнитуд над 3.0, – пет са предхождащите трусове според истанбулския каталог, четири според определенията на Европейския център и само два според гръцкия център в Атина (отново непълнота). В поредицата след 07:57 присъстват още три до пет труса, които е възможно да са усетени слабо в селища по южното крайбрежие на Лесбос. Останалото множество регистрирани трусове нямат потенциал за усещане.