Истинската същност на стратегическото партньорство между Русия и Китай се крие в общата им визия за най-важните международни проблеми и съзнателния им отказ да се намесват по какъвто и да е начин в делата на другия, пише руското издание "Взгляд“ в репортаж от срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин, предаден без редакторска намеса от "Фокус“.

Това означава, че на най-високо ниво Москва и Пекин са достигнали до способността да гледат на съдбата на света по един и същи начин, както и до доверие, където всеки има основание да уважава мотивите на другия. Последните включват например подходите на страните към украинския и тайванския проблеми.

Би било изключително наивно да се мисли, че лидерите на Русия и Китай трябва да си обясняват нещо или да се убеждават взаимно в нещо. Тяхната връзка, подобно на връзката между двете сили, се основава на уважение. Това означава, че има диалог на равни, а няма място за лекции. Ако Русия или Китай вземат важно външнополитическо решение, това означава, че имат толкова сериозни причини за това, че другият партньор го приема без допълнителни обяснения. Следователно всяка среща между лидерите на Китай и Русия не е начин за разрешаване на някакви противоречия, а поредна стъпка в общата посока на движение към по-справедлив световен ред.

Този път посещението на руския президент в Китай съвпада с десетата годишнина от обявяването на стратегията "Един пояс, един път“. Както знаем, първоначално това представляваше огромно инвестиционно предложение. Същността на идеята е създаването в и около Евразия на система от транспортни и логистични маршрути и вериги с добавена стойност, даващи нов тласък за развитие на малките и средни държави в региона. Инициативата "Един пояс, един път“, стартирана от Си Дзинпин през 2013 г., се превърна в символ на новия курс на Китай на международната арена. Преди това Пекин не е предлагал проекти, които биха могли да имат нещо повече от двустранно значение.

От самото начало "Един пояс, един път“ се възприема в света като алтернатива на източниците на средства за развитие, контролирани от САЩ и Европа – МВФ и Световната банка. Следователно тя остава в центъра на китайската външна политика и предизвиква огромното недоволство на Запада. Въпреки че в началото дори изцяло западната Италия се присъедини към тази инициатива, след идването на власт на проамериканското правителство Рим официално се оттегли от проекта. Това беше категоричен удар върху престижа на китайската икономическа дипломация и още веднъж подкопа вярата на КНР, че може да работи с европейците. В момента от Европа в срещата на върха на "Един пояс, един път" на най-високо ниво участва само Унгария, с чийто премиер Виктор Орбан руският президент се срещна в деня на пристигането си в Китай.

Появата на "Един пояс, един път“ се превърна в сериозно предизвикателство за западната хегемония в най-важното, което позволява на Съединените щати и техните съюзници да контролират други държави – средствата, необходими за реализиране на големи инфраструктурни и индустриални проекти. Така че участието в срещата на върха на Владимир Путин е най-големият жест на подкрепа за китайската външна политика, който може да се очаква. И това е доста достоен отговор на факта, че Си Дзинпин направи първото си чуждестранно посещение след новото си утвърждаване начело на Китай през пролетта на тази година в Русия.

Формално Русия не е участник в инициативата. Това се дължи на нейния мащаб и международно значение, както и на съществуващите ограничения за чуждестранни инвестиции в развитието на транспортната система. Но Москва приветства "Един пояс, един път“ от самото начало, както Путин отбеляза на пресконференцията си след разговорите.

Има две причини за това: първо, Русия вижда потенциала за укрепване на икономическата жизнеспособност на общите съседи в Евразия с Китай. Второ, Русия като цяло смята за необходими всякакви действия, насочени към разрушаване на западния монопол в световната икономика и създаване на алтернативни източници на глобален растеж. През 2015 г. по инициатива на Москва беше подписано изявление за интеграцията на Евразийския икономически съюз и инициативата "Един пояс, един път“, след което беше въплътено в споразумение между тези партньори - първото голямо споразумение, сключено от ЕАИС (Евразийска икономическа общност) и означаващо признание на дейността  й от втората икономика в света.

Фактът, че Русия е приятел на "Един пояс, един път“, но не и негов участник, не пречи на развитието на двустранните търговско-икономически връзки между страните. Целта за увеличаване на търговския оборот до 200 милиарда долара до 2024 г. вече е постигната предсрочно.

Говорейки пред репортери в Пекин, руският президент отбеляза, че сега Москва е вторият търговски партньор на Китай след Съединените щати. Значението на това може да се оцени, ако се поровите малко в паметта си и си припомните, че именно САЩ в продължение на 40 години бяха инвестиционният "баща" на китайското икономическо чудо. Американските пари, технологии и пазарен достъп допринесоха най-съществено за реформите от 70-те и 80-те години на миналия век, а сега пропастта между страните е изключително болезнена за Вашингтон и Пекин. Русия активно развива икономически връзки с Китай едва през последните 10-15 години. И дори тогава реалните усилия в тази посока станаха възможни едва след почти пълното скъсване с Европа, традиционния потребител на руска енергия.

Никой не крие, че най-важният фактор за укрепване на китайско-руските отношения е нарастването на глобалната нестабилност и увеличаването на заплахите в света.

На това обърна внимание и президентът Путин. Русия и Китай обективно се нуждаят един от друг като сигурен тил: те са свързани с една от най-дългите граници в света. Русия, Китай и техните съседи в Централна Азия си предоставят търговски пътища, които са най-малко уязвими от негативното влияние на Запада, преминавайки през континенталните пространства на Евразия. Тъй като Съединените щати се придвижват към унищожаването на глобализацията, способността да се търгува, без да се разчита на морски транспорт, става критична не само за Китай и Русия, но и за държавите в Близкия изток, Южна Азия и дори Европа.

Никога няма твърде много търговски пътища, но сега виждаме колко лесно подобни проекти стават жертва на регионални противоречия. Преди няколко седмици всички ентусиазирано обсъждаха търговския път от Индия през Арабския полуостров и Израел към Европа. Можем ли да си представим дори етапа на проектиране на неговото изпълнение сега? Разбира се, че не. Сухопътните държави ще останат, както в древността, най-надеждните в гарантирането на безопасността на транспорта.

Сред другите въпроси в китайско-руския дневен ред, координирането на позициите на Русия и Китай по близкоизточния въпрос е от голямо значение. Москва и Пекин нямат причина да подкрепят нито една от страните там. Палестинците или Израел не са клиенти за тях, както е в отношенията например между САЩ и еврейската държава. В същото време Русия и Китай говорят от позицията на международното право и мирното разрешаване на конфликти. Това включва диалог и решаване на проблеми въз основа на концепцията за "двете държави“, разработена веднага след Втората световна война.

Близкоизточният въпрос е тема, по която подходът на Китай и Русия ако не е идентичен, то предполага еднакви решения. Сега е моментът на сериозно изостряне на отношенията между Израел и неговите съседи, ситуацията в региона балансира на ръба на голяма война. В резултат на дискусиите в Пекин може да се очаква Китай и Русия да активизират усилията си да доведат еврейската държава и нейните съседи на масата за преговори.

Отношенията между Китай и Русия се развиват на базата на натрупано доверие, в рамките на най-важните документи, приети на срещите през февруари 2022 г. и март 2023 г. и като се вземат предвид новите предизвикателства, пред които страните постоянно се изправят. Те не могат да бъдат наречени съюзници в западния смисъл на думата - нито една от страните не играе водеща роля. Но партньорството между Пекин и Москва е много по-близо до традиционните форми на съюз, съществували в Европа през XVIII-XIX век и основани на пълно взаимно признаване и равенство.