Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви в рамките на интервю пред белгйската VRT, че все още вярва, въпреки напредването на руските сили на бойното поле, че Украйна може да спечели войната.

Според Бауер "все още не е твърде късно" Украйна да спечели войната, тъй като "руснаците са постигнали напредък, но той все още е доста ограничен и все още не е стратегически". Той обаче посочи, че паузата във военната подкрепа на Запада е оказала влияние върху украинския фронт.

"Най-важното е, че ние продължаваме да изпращаме помощ. И колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно е да се направи това. Вече две години много държави предоставят оръжия и боеприпаси от своите резерви, но те не са безкрайни“, добави той.

Според него западните страни могат да продължат да доставят оръжия на Киев, или допълнително изчерпвайки собствените си резерви, или оказвайки още по-голям натиск върху отбранителната индустрия, "така че тя да произвежда много повече и по-бързо“.

"Вероятно ще отнеме поне една година, за да постигнем наистина по-голямо производство на Запад. Ще трябва да преодолеем този период, за да може Украйна да се подготви за следващото контранастъпление. Но няма да е лесно. Има 450 хиляди руснаци в окупираната част от Украйна“, прогнозира Бауер.