Министерството на търговията на Китай обяви санкции срещу Boeing и две други отбранителни компании в понеделник за продажба на оръжие на Тайпе, в деня на встъпването в длъжност на президента на Тайван, пише Associated Press.

Този ход е последният от поредица санкции, които Пекин обяви през последните години срещу отбранителни компании за продажба на оръжия на Тайван, самоуправляващ се остров, който Китай счита за част от собствената си територия.

Министерството на търговията на Китай постави отдела за отбрана, космос и сигурност на Boeing, General Atomics Aeronautical Systems и General Dynamics Land Systems в така наречения списък с "ненадеждни субекти“, забранявайки по-нататъшните им инвестиции в Китай, в допълнение към забраните за пътуване на висшето ръководство за фирмите.

Лай Чинг-те, новият президент на Тайван, обеща да укрепи сигурността на Тайван чрез внос на модерни изтребители и други технологии и укрепване на местната отбранителна индустрия.

През април Китай замрази активи на General Atomics Aeronautical Systems и General Dynamics Land Systems, държани в Китай.

Корпоративните документи показват, че General Dynamics управлява половин дузина Gulfstream и услуги за реактивна авиация в Китай, който остава силно зависим от чуждестранни аерокосмически технологии, въпреки че се опитва да изгради собствено присъствие в областта.

Компанията също така помага да се направи танкът Abrams, който се купува от Тайван, за да замени остарялата броня, предназначена да възпира или да устои на нашествие от Китай.

General Atomics произвежда безпилотните самолети Predator и Reaper, използвани от американската армия, въпреки че не е ясно какви оръжия, ако има такива, компанията продава на Тайван.

През 2022 г. Китай обяви санкции срещу Тед Колбърт, президент и главен изпълнителен директор на Boeing Defense, Space and Security. след като компанията спечели договор за 355 милиона долара за доставка на ракети Harpoon на Тайван.

Тайван е изправен пред нарастващ военен тормоз от Китайската народна освободителна армия, която редовно лети с бойни самолети и плава с военни кораби близо до острова.

Вероятното въздействие на санкциите на Пекин върху бизнеси като Boeing не е ясно. Съединените щати забраняват повечето продажби на технологии, свързани с оръжия, в Китай, но някои военни изпълнители също имат граждански бизнес в космическата и други индустрии.