Недостигът на жива сила и артилерийски боеприпаси пречи на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да организират ефективни отбранителни операции – и пред Русия на фронта се отваря "прозорец на възможности“. Това предупреди полският военен анализатор Конрад Музика пред изданието Politico.

По думите му този "прозорец“ в Украйна ще продължи до края на лятото или началото на есента поради неспособността на Украйна да се защитава ефективно. В дългосрочен план тази ситуация ще помогне на руската армия да постигне успехи на бойното поле много по-бързо.

Сред посочените грешки на военните на Киев изданието отбелязва бавния старт на изграждането на отбранителни укрепления преди очаквания натиск от Русия през пролетта или лятото, както и неуспеха да се преодолее задънената улица около законопроекта за мобилизацията.

"На Украйна липсват не само боеприпаси и оръжия – приливът на патриотичен плам, който имаше в центровете за набиране на доброволци, намаля, докато войната навлиза в третата си година. Украйна сега се бори да набира хора за бойно поле“, пише изданието.

Украинските власти са в конфликт относно това дали да убеждават или принуждават хората да се записват в армията на фона на избягването на военна служба и се страхуват от политически последици, ако изберат второто. Законодателството за мобилизация е заседнало в парламента от месеци, а президентът Володимир Зеленски, парламентът и Министерството на отбраната продължават да си прехвърлят отговорността. Но "часовникът тиктака“, предупреждават от редакцията. 

"Без достатъчно нива на жива сила, Киев вероятно ще изразходва наличните си ресурси с много по-високи темпове, което ще доведе до много по-бързи руски печалби в дългосрочен план“, алармира Конрад Музика. "Работата по законодателството напредва със скоростта на охлюв, което допълнително вреди на способността [на Украйна] да се защитава през следващите месеци. Дори ако приемем най-добрия сценарий, че президентът Зеленски подпише закона до средата на април, наборниците ще започнат да влизат на фронтовата линия едва в края на лятото/ранната есен. Това предоставя на Москва прозорец на възможности, където недостигът на жива сила и артилерийски боеприпаси ще попречи на украинците да организират ефективни отбранителни операции“, обобщи той.