Банковият смут, предизвикан от колапса на Silicon Valley Bank, все още не е приключил и значителен брой банки ще фалират в рамките на две години, заяви главният изпълнителен директор на хедж фонда Man Group Люк Елис на конференция на Bloomberg в Лондон.

На въпрос дали кризата в сектора е приключила, Елис отбеляза пред делегатите на събитието, че не мисли така. Пазарният хаос наложи спешното спасяване на Credit Suisse от нейния швейцарски конкурент UBS през уикенда, в ход, който донесе известно спокойствие на пазарите.

На въпрос дали мисли, че банковата криза е приключила, той отговори: "Зависи от това, какво определяте като криза. Мисля, че ще имаме значително повече банки, които ще претърпят крах през следващите 12-24 месеца“, посочи той, добавяйки, че смята, че по-малките и регионалните банки в САЩ и банките-претенденти във Великобритания могат да бъдат изложени на риск. По думите на Елис, технологии като социалните медии са ускорили информацията за слабостта на отделните банки. "Нещата се случват с много по-бърза скорост. Независимо дали това е криза или е добра новина“, отбеляза той.

Много хедж фондове спечелиха пари от нестабилността в банковия сектор през последните дни, като залагаха срещу банки, въпреки че Елис каза, че няма позиции в регионални банки в САЩ.