Най-голямата музикална компания BMG уволни Роджър Уотърс заради подстрекателксите му изказвания за Израел, Украйна и САЩ, пише британският The Independent.

80-годишният музикант, съосновател на световноизвестната група Pink Floyd, подписа договор с базираната в Германия издателска компания през 2016 г. През последните години обаче той се замеси в множество скандали. По-специално той беше обвинен, че прави унизителни коментари за еврейския народ.

Отбелязва се, че самият Уотърс споменава своето "уволнение“ от BMG, като подчертава, че прекъсването се дължи на натиск от произраелски кръгове върху компанията майка на BMG.

През лятото на 2022 г. в интервю за CNN Уотърс нарече Джо Байдън военнопрестъпник за подстрекаване на конфликта в Украйна. Според музиканта действията на Русия в Украйна са отговор на разширяването на блока НАТО на изток, близо до границите на Русия. През февруари 2023 г. музикантът говори в ООН по искане на Русия с призив за "прекратяване на огъня в Украйна“. Уотърс подчерта, че говори от името на "мълчаливото мнозинство“, което е "загрижено, че безкрайните войни ще унищожат планетата".