Седмица след терористичната атака в Москва, Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте в статия за американския вестник The New York Times.

"От гледна точка на Путин, ескалацията в Украйна на фронтовата линия и засиленото въздушно бомбардиране на украински градове има много смисъл. Това би показало на обикновените руснаци, че тези, които им навредят, ще бъдат наказани. Това също би отклонило вниманието от провала на агенциите за сигурност, за да предотвратят атаката и дори може да привлекат повече подкрепа за войната“, пише Ноте.

Според автора обаче Путин, дори и без терористичната атака в Москва, е бил готов да увеличи натиска върху Украйна на фронта и в тила. Това по-специално е било улеснено от преизбирането му на президентския пост, твърди Ноте.

"Военно, руските войски сега имат материално и човешко предимство над Украйна. Моментът също е добър: тъй като западната военна подкрепа за Киев е затънала в несигурност, следващите няколко месеца отварят прозорец на възможност за Москва да предприеме нови офанзивни действия“, се обяснява в статията.

Паралелно с ескалацията в Украйна Путин се активизира и на външната сцена. Това се доказва от отказа да се преговаря със САЩ за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия и нежеланието за решаване на други проблеми на международно ниво.

"Руското правителство също стана по-нагло в подбуждането на антизападните сили по света. Москва се сближи със Северна Корея, подкрепи военните диктатури в района на Сахел в Африка и насърчи Иран и неговата прокси мрежа. Навсякъде, където има заплаха на западните интереси, руската военна подкрепа или политическо покровителство не изостава. В тази атмосфера войната в Украйна се възприема като един от многото проблеми“, пише Ноте.

В същото време в статията се отбелязва, че една от причините за "подобна наглост“ на Руската федерация е пасивната реакция на Запада. Дори след повече от две години война, Европа все още се "готви да отговори решително“. На Запад не са много активни в изпращането на помощ за Украйна. А предстоящите президентски избори в САЩ не позволяват на Вашингтон да подкрепи Киев.

"На Украйна предстоят трудни месеци. Във всеки случай атаката срещу "Крокус сити хол“ в Москва – която грубо подкопа претенциите на Путин да гарантира сигурността на Русия – вероятно ще влоши ситуацията. С инициативата на бойното поле Русия може скоро да започне да се възползва от полученото предимство“, заключава Ноте.