През изминалата седмица руските сили превзеха или влязоха в около половин дузина села на източния фронт на Украйна. Това показва влошаване на ситуацията в региона за украинските сили, които очакват американска военна помощ, пише The New York Times.

Отбелязва се, че за влошаването на ситуацията на фронта е съобщил в неделя главнокомандващият ВСУ Александър Сирски. Военни експерти твърдят, че неотдавнашните успехи на Москва отразяват желанието ѝ да се възползва от възможността за нови атаки, преди в Украйна да пристигне първата пратка оръжия от новия пакет военна помощ от САЩ, която да помогне за облекчаване на положението на нейните войски.

Сирски заяви, че най-трудната ситуация досега е била около селата западно от Авдеевка.

След като Русия превзе Авдеевка, украинските войски се изтеглиха на нова отбранителна линия на няколко километра на запад, но тази линия вече е превзета от руските сили. В неделя Сирски заяви, че войските му са се изтеглили от Бердичи и Семьоновка в Донецка област - последните две села в района, които все още не бяха под пълен руски контрол.

Сергей Кузан, ръководител на неправителствената изследователска група "Украински център за сигурност и сътрудничество", е заявил, че украинското командване е трябвало да направи "избор между лоша ситуация и още по-лоша" и е избрало "да загуби територия, а не военни".

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че руските сили успяват да пробият северната част на тази отбранителна линия, възползвайки се от пролука в украинските позиции, и бързо навлизат в село Очеретино. Към момента не е известно дали руските сили са установили пълен контрол над това село.